Lär er mer om druvan Durif, även kallad Petit Sirah

Gillar ni druvan Durif, ibland mer känd som Petit Sirah, eller Petit Syrah. Det är samma druva som funnits i ca 140 år, men det är inte alltid man vetat om att det är samma druvor. Här kommer berättelsen om Durifs ursprung samt hur den spridits över världen.

Ibland uppstår de mest underbara skapelser slumpmässigt – glada hybrider. Detta var precis det som hände för ungefär 140 år sedan i norra Rhônedalen. Omkring år 1880 står Dr Francois Durif i sin experimentella vingård i södra Frankrike. Framför sig har han en helt ny vindruva som är resistent mot mjöldagg. Rankan har han drivit upp från fröet från en peloursindruva, i syfte att
just ta fram en ranka som var resistent mot mjöldagg. Druvan namngavs först efter Francois som “Plant du Riff ” men bytte sedan namn till Durif.

Vid denna tidpunkt visste inte Francois källan till korsbefruktningen som skapat den nya druva. Det skulle till och med dröja fram till 1996 innan man med hjälp av modern DNA-teknik
spårade korsbefruktningen till druvan Syrah.

Även om druvan var resistent mot mjöldagg så producerade vinrankan täta druvklasar vilket inte var helt optimalt i sitt inhemska klimat, där röta ofta drabbade vinklasarna. Druvan fick
därmed aldrig någon större utbredning i Frankrike. Druvklasarna formar kompakta kluster av druvor vilket gör den känslig i regnigt klimat. Däremot trivdes druvan betydligt bättre i det varma och minde regniga Kalifornien där vinrankan planterades för första gången 1884. Många vinodlare kallade då druvan för Petit Sirah, då den hade många likheter med Syrah, och den ökade i popularitet under början av 1900-talet. Namnet Petit Sirah användes för ett antal druvor vid denna tidpunkt. Namnet “Petit” syftar på vindruvornas storlek, vinrankorna är kraftiga
och även bladen är stora. Då över 90 % av druvan odlas i USA har den gjort samma typ av resa som Malbecdruvans färd från Cahor till Argentina eller en annan likhet;

Primitivo och Zinfandel och med över ett hundra års historia i landet ses druvan nästan som en inhemsk druva i USA idag. Sedan 1996 då Dr. Carole Meredith genom DNA-teknik identifierade
Durif som en korsbefruktning av Peloursin och Syrah debatterades det flitigt om Durif skulle få vara en officiell synonym till Petit Sirah i likhet med Syrah och Shiraz.Denna process pågick många år parallellt med en liknande process gällande Zinfandel och Primitivo. I slutet av år 2011 så slogs det dock fast att Durif och Petit Sirah får användas som officiella synonymer.

Dr. Carole Meredith och hennes  team på University of California Davis gjorde ett stort antal analyser i gamla vingårdar med Petit Sirah och fastslog att c:a 90 % av dessa vinrankor
härstammade från de durifplantor som planterades i slutet av 1800-talet, resterande del var i huvudsak gamla peloursinplantor.

I slutet av 1800-talet så lägger en annan Francois grunden för durifdruvans framtid. Denna Francois Robert De Castella var möjligtvis Australiens första ”Master of Wine” även om titeln inte fanns vid den tidpunkten. Francois basade över en vingård redan vid 19 års ålder och skrev ett flertal böcker om vinodling i ung ålder. År 1907 blev han utnämnd till vinodlingsexpert av det australiensiska jordbruksdepartementet och Francois reste till Frankrike för att lära sig mer om bekämpning av vinlusen som var ett stort problem.

Någon gång under denna resa träffades de båda Francois och Francois de Castella fick där rådet att kultivera Durif i Rutherglen i Australien, vilket han sedan gjorde omkring år 1908.
Idag odlas c:a 4 % av all Durif i Australien och druvan trivs bra även här, i det betydligt varmare klimatet än norra Rhônedalen.

Vårt vin Caravan Durif kommer från Riverina, i den sydvästra delen av New South Wales, Australien. Pionjärer började odla vindruvor i Riverina kring år 1912 och området är New South Wales största vinproducerande region. Riverina har ett varm och torrt klimat i kontinental stil med skyhöga temperaturer på sommaren. Bevattning är här ett måste och tidiga pionjärer möjliggjorde detta genom enorma kanalbyggen. I detta klimat trivs durifdruvan exemplariskt och producerar kraftiga viner med utmärkt lagringskapacitet.

 

Caravan Durif

Art.nr. 657301

Caravan Durif

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Ungdomligt, fruktigt och mycket smakrikt nyanserat vin med tydligt rostad fatkaraktär. I doften finns aromer av kryddor, örter, mörka bär, plommon och choklad. Vinet har en tät mörk blåröd färg med mjuka men ändå närvarande tanniner. Läs mer…Föregående inlägg
Nästa inlägg