Våren har kommit till Org de Rac

Våren har kommit till Org De Rac och den har sin början i de små tingen. Små knoppar på Chardonnayrankorna verkar vara de första att veckla ut små lysande gröna blad. De små flugorna som på något sätt skjuter sig in i munnen på en längs med vandringen förbi blommande täckgrödor upp mot vingården. Mattor av vete på granngårdarna skiftar från grönt till gyllene och plötsligt är vi mitt uppe i löftet om ännu en kommande säsong.

I vingården finns det gott om arbete att utföra. Ogräs måste rensas med röjsaxar, här används inga gifter. Vinstockarna måste försiktigt rengöras från överflödiga skott så att alla framtida druvklasar får all sol och näring de behöver för att frodas.

I vinkällaren är det buteljering och organisering, det måste finnas tillräckligt med flaskor för att förse alla turister som besöker vingården över julhelgen samt många förberedelser för exportmarknaden.

a6a1d472-0d2e-4782-82f3-1eb310bead05

För vinmakare, Jurgen Siebritz är våren en tid för förberedelser.

”Som vinmakare har man alltid skörden i bakhuvet, medan vinstockarna spirar och man håller ett öga på hur allt växer så går man samtidigt igenom vad som gjordes i källaren förra året, vad du kan göra annorlunda i år. I sinnet är man åter redo!”

Jurgen har erfarenhet från USA där han tillbringade två säsonger hos Armida winery i Sonoma County, California. Vistelsen övertygade honom att enkelhet är nyckeln till att göra goda viner.

”Du behöver inte ha den absolut senaste tekniken och fancy utrustning för att göra gott vin”, säger Jurgen, ”Så länge du har god frukt, kan du producera bra vin. Det är vad vi gör på Ord De Rac, vi gör vin på naturligt sätt”

Hos Org de Rac odlas druvor och produceras vin helt utan användning av konstgjorda kemikalier.  En stor grupp arbetare sköter marken kärleksfullt och strävar efter att skapa ett produktivt ekosystem som är naturligt resistenta mot skadedjur och sjukdomar. I källaren tillåts ingen manipulation av vinet.

Vädret värmer sakta upp Org de Racs vingård och farten på livet förändras. Dagarna blir längre och förberedelserna inför den kommande säsongen är i full gång. Det dröjer inte länge innan solens värme slår ner på vingårdarna och dörrarna till källaren ställs vidöppna för att under kvällarna suga åt sig svalkan från atlantens svala sommarvindar. Men nu, ett tag till är dagarna milda och löftet om en ny säsong är överallt, särskilt i de små sakerna.


Föregående inlägg