Svampsoppa med citronbakad kyckling

Mustiga sopport hör hösten till och här kommer ett recept på en klassisk svampsoppa, med lite kyckling, för att få en matigare upplevelse.

Vinmatchningen till receptet är Org de Rac

Org de Rac Organic

Art.nr. 207301

Org de Rac Organic

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Smakrikt, fruktigt och balanserat vin med karaktär av mörka bär, plommon, peppar, kryddor, choklad och fat. Läs mer…


79 kr

Du behöver

Svampsoppa

1 kg champinjoner eller valfri svamp, skurna i mindre bitar/skivor
(spara några som du ska ha i soppan)
2 st schalottenlök, finhackad
(spara lite till svampen du ska ha i soppan)
1 Liten kvist timjan
2 dl vitt vin
Vatten så det täcker
1 dl grädde
1 msk Smör/Olivolja
Salt och peppar
Rödvinsvinäger
Tryffelolja

Salta och peppra kycklingen samt stek den i en het stekpanna, börja med skinnsidan tills fin färg och krispigt skinn uppstår, vänd över och stek på andra sidan. Gnid in citron, vitlök och timjan i kycklingen och stek färdigt i ugn på låg värme, ca 90-100 grader tills den är färdig. Skiva upp vid servering.

Fräs lök och vitlök mjuk i lite olivolja, tillsätt svamp, timjan och vitt vin, låt puttra någon minut. Fyll på med vatten tills det täcker svampen och koka ca 30 min på medelvärme.

Sila därefter soppan ner en ny kastrull/gryta och tillsätt grädden, reducera såsen tills smaken är koncentrerad. Smaka av med salt & peppar, rödvinsvinäger och tryffelolja.

Tillsätt en klick smör eller olivolja innan servering. Stek resterande svamp i lite olivolja, salta och peppra samt tillsätt lök och en klick smör i slutet av stekningen, lägg sedan detta i djupa tallrikar, toppa med kycklingen och slå varm, mixad soppa över. Toppa med gräslök/persilja.


Föregående inlägg
Nästa inlägg