Lammlägg “Osso Buco”

Äntligen helg och lite mer tid att stå och stöka i köket. Här kommer ett gott recept på en klassisk maträtt. Lammlägg “Osso Buco”

Lammläggets bästa vinmatchning

Org de Rac Organic

Art.nr. 207301

Org de Rac Organic

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Smakrikt, fruktigt och balanserat vin med karaktär av mörka bär, plommon, peppar, kryddor, choklad och fat. Läs mer…


79 kr

Du behöver

Lammlägg

Lammlägg, portionsstorlek (alt kalvlägg sågad i 2 cm tjocka skivor)
1/2 dl mjöl, maizena eller vetemjöl
2 msk olja till stekning
2 morötter, skalade och skurna i små tärningar
1/4 rotselleri, skalad och skuren i tärningar
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 lagerblad
2 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
1 citron, skalet
5 dl buljong, lamm, kalv eller kyckling (tärning går bra)
1/2 dl vittvinsvinäger
1 burk krossade tomater
4 dl vitt vin
1 msk hel svartpeppar

Tomatröra

4 tomater
2 msk persilja
1 citron +zest

Gör så här:

Vänd köttet i mjölet och stek i lite av oljan, salta och peppra. Lägg i gryta. fräs lök, morötter och selleri i resten av oljan, lägg fräset ner i grytan.

Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra under lock i ca 1-1/2 h (köttet ska lossna lätt från benet) Ta upp köttet och lägg åt sidan, koka ihop såsen något. Smaka av med salt, peppar, vinäger och citron. Lägg sedan tillbaka köttet och låt bli varmt i såsen.

Vid servering:

Dela fyra tomater i klyftor och ta bort alla kärnor, skär därefter i små tärningar blanda med 2 msk persilja, 1 citron + citronzest

Servera med en risotto, hemlagat potatismos eller bara ett riktigt gott bröd!

Till denna läckra rätt dricker vi det ekologiska vinet Org de Rac från Sydafrika!