Klara, färdiga, skörd!

Alla borde ha lite ledighet i december, men en vitikulturist i synnerhet förtjänar ett december fyllt av lite extra strandliv, braais och goda viner. För så fort grälla strumpor och slipsar har bytt ägare så börjar skörden, den mest hektiska perioden på året och framför allt för en vitikulturist, vilket är ett annat ord för en vinodlare.

Org de Rac´s vitikulturist, Marius Kotze, kommer ”gå vingården platt” under denna månad, genom att testa sockerhalt, syra, pH samt mognad i druvorna i vingården.  Utmaningen ligger i att hitta en exak tid för att skörda varje sort och i samband med det styra in stora grupper av arbetare som skickligt och effektivt snabbt fyller låda efter låda med klasar av ekologiskt odlade druvor. Arbetarna jobbar i grupper om 40-45 och skiften löper från soluppgång till solnedgång, ibland i brännande hetta för att säkerställa att druvorna skördas och bearbetas på bästa möjliga sätt.

En perfekt timing är nyckeln till en lyckad skörd och de beslut som fattas av Marius under de kommande veckorna är kritiska, eftersom de i slutändan kommer att avgöra kvaliteten på det vin som produceras. Om druvorna plockas för tidigt, kommer de inte vara mogna nog, men lämnas de för länge på vinstockarna så blir de övermogna.

Allt en vitikulturist kan göra är att lita på den sofistikerade teknik han eller hon har till sitt förfogande, bygga besluten på erfarenheterna av tidigare säsonger eller kanske rikta blicken till skyn för en liten bön. Moder natur kan lätt förstöra en god skörd med ett skyfall eller en värmebölja som egentligen inte ska inträffa.

Lyckligtvis för Org de Rac har Marius nästan tre decennier av skördar i bagaget. Han växte upp på Groot Constantia och under hans skollov arbetade han på gårdens vingårdar – den äldsta i landet. Efter att ha avslutat en examen i jordbruk vid Worcester Agricultural College, tillbringade han 17 år att sköta en vingård i Stellenbosch och sedan, i juli förra året, flyttade han och hans familj till Org de Rac. De sökte ett lugnare liv i ”plattelandet”.  Även om Marius har odlat druvor i hela sitt yrkesliv så är det första gången som han använder ekologiska produktionsmetoder. Det tog inte lång tid att omvända honom!

unnamed

”Detta är ett mycket bättre sätt att odla, det är odling närmre jorden” Säger Marius entusiastiskt.

 

Med så mycket på Marius axlar, hoppas vi verkligen att han hade en bra paus i december och vi önskar honom och hans team en stor skörd och hoppas att den är lika fantastiskt bra som 2016!