Cajungrillad Picanha med bönsallad

Picanha, eller rostbiffslock med kappa som vi kallar styckdetaljen i Sverige, är ett mycket smakrik nötkött. Rätten har sitt ursprung i Brasilien. Detta recept har cajuninspirerad kryddning och en matig bönsallad gör detta till en av sommarens grillsuccéer.

Gör så här:

Köttet

Pensla Picanhan med senap så att den täcks helt och hållet. Blanda sedan de torra kryddorna med saltet och strö jämnt över nötköttet. Klappa in det ordentligt så att det fastnar.

Värm sedan upp er grill. Skapa en het yta där kol eller briketter ligger samt en yta där ni tillagar köttet indirekt. Om ni använder gasolgrill så låt en sidas brännare vara av.

Bryn sedan fettsidan av köttet i 2-3 minuter, direkt över värmen tills den får en fin gyllene grillyta.  Stek sedan de andra sidorna av köttet i 1–2 minuter tills den är mörkbrunt och karamelliserad. Observera att receptet är en lite större köttbit och inte så som receptbilden visar.

Lägg sedan steken på den indirekta sida och tillaga i 18-25 minuter med locket på. Försök att ha grillen på ca 200grader under den indirekta tillagningen.  Stoppa gärna in en köttermometer och ta ut köttet när det är 50-55°. Låt sedan köttet vila på en tallrik i 10-15 minuter. Köttet kommer komma upp i en temperatur på ca 60° under denna tid. Skär sedan köttet mot fibrerna.

Bönsalladen

Till bönsalladen, värm 4 msk av olivoljan i en stekpanna och tillsätt lök, selleri och vitlök med lite krydda. Koka i 5 minuter tills allt mjuknat, rör sedan ner paprika, cayenne, spiskummin, tomatpuré och grönkål. Koka i 2-3 minuter eller tills grönkålen börjar skrumpna, häll sedan i bönorna och 150 ml vatten, rör om väl och ta av från värmen.

Lägg ett dubbelt lager folie på grillen, bäst är en folieform. Lägg på tomaterna med de återstående 2 msk olivolja och massor av kryddor.  Vänd på tomaterna och rör om, i 5–10 minuter, eller tills den är riktigt förkolnad. Rör försiktigt ner tomaterna i bönblandningen. Pressa över limesaften, tillsätt koriander och mynta och rör om försiktigt igen.

Skvätt sedan lite av kryddblandningen på gemsalladen tillsammans med limejuice samt olivolja och servera tillsammans med köttet och gräddfil.

I glaset Org de Rac organic 


Föregående inlägg