Perfekt tillagad T-benstek!

Vad är godast oxfilé eller biff? Varför behöva välja när en t-benstek har båda!

T-benstek är en älskad favoritstyckdetalj då den möra innerfilen nästan smälter i munnen samtidigt som ytterfilen är en av de mest smakrika styckdetaljerna.

För att lyckats tillaga en t-benstek så att den blir helt perfekt så kommer här ett par tips. Dessa tips är baserade på en t-benstek som är 4-5cm tjock. Välj gärna en större köttbit och skär upp i efterhand.

  1. Rumstemperera. att Rumstemperera tar längre tid än vad många recept antyder. Så låt köttbiten ligga och bli rumstempererad i ca 1h. Gnid även in riktligt med salt. Köttet kommer smaka otroligt mycket mer om ni saltar rikligt
  2. Innan ni tillagar köttet så hetta upp en varm panna och ställ t-bensteken med bensidan. Benet är en jättebra bra värmespridare och ser till att köttet närmast benet börjar tillagas innan. Ibland kan köttet närmst benet bli lite väl ”blått” och detta gör att ni får en perfekt tillagning över hela köttet. Detta tar ca 3-4 minuter.
  3. Sätt ugnen på 100°. Lägg sedan köttbiten på ett ugnsgaller med en plåt under.

Sätt även in en stektermometer. I och med att köttet tillagas på så låg temperatur så kommer inner samt ytterfilébitarna bli lika perfekt tillagade utan att ni behöver skära bort innerfilébiten.

För att få medium rare  så ska termometern nå 46 grader vilket tar ca 30 minuter. När köttet har nått 46 grader så hetta upp en tjockbottnad gjutjärnspanna med olja (eller så igång en grill på riktigt hög värme) Lägg köttet i stekpannan när den är riktigt het och tillsätt en klick smör samtidigt. Bryn steken tills den får en fin brynt yta på bägge sidor. Ös med smöret och om ni vill så kan ni även lägga i ett par timjankvistar samt en krossad vitlöksklyfta för mer smak.

Låt sedan köttbiten vila i 3-5 minuter innan ni skör upp köttet. Häll sedan det brynta smöret över skivorna.

När ni skör köttet så är det noga att ni skär tvärs över fiberna. En t-benstek kan ha fibrer som går som ett lapptäcke över hela köttbiten. Om det är väldigt hög kvalité så är det inte lika noga. Men lätt lite tid på att skära ut de olika delar med sina fiberriktningarna och skär sedan rakt över fiberna så kommer köttet bli mörare. Sedan kan ni pussla ihop dessa köttbitar kring benet vilket ger en trevlig servering.

Servera med önskade tillbehör och ett rejält rödvin till!

 

Caravan Durif

Art.nr. 657301

Caravan Durif

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Ungdomligt, fruktigt och mycket smakrikt nyanserat vin med tydligt rostad fatkaraktär. I doften finns aromer av kryddor, örter, mörka bär, plommon och choklad. Vinet har en tät mörk blåröd färg med mjuka men ändå närvarande tanniner. Läs mer…Föregående inlägg
Nästa inlägg