Grillad Entrecote med gräddkokta svartrötter

Svartrot är en näst intill bortglömd klassiker som odlats i Sverige sedan sextonhundratalets första hälft. Med sin milda smak som påminner en del om vit sparris blir den i detta recept ett läckert krämigt komplement till det grillade köttet.

Du behöver

Entrecote

4st 2cm tjocka Entrecoter

Gräddkokta svartrötter

500 gram svartrötter
1 scharlottenlök
1 msk smör
3 dl grädde
1 skvätt vitt vin
Salt och peppar

Skölj svartrötterna noga och skala dem. Skär därefter dem i bitar, snett över i tunna skivor och koka dem i lätt saltat vatten i fem minuter. Häll bort vattnet.

Finhacka löken och glasera den tillsammans med svartrötterna i smöret utan att de får färg. Salta och peppra.

Tillsätt sedan grädden och låt koka långsamt i 10-12 minuter till en lätt simmig konsistens.

Häll i vinet och låt koka ytterligare ett par minuter för att mildra vinets syra. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt timjan precis innan servering.

Putsa Entrecoten fri från senor, salta och peppra rikligt på vardera sida.

Grilla sedan i en grillpanna ca 2-3 minuter på vardera sida. Servera tillsammans med svartrötterna och en enkel tomatsallad.

Till detta goda recept serveras Org de Rac som är ett kraftigt vin med mycket smak. Den härliga frukten i vinet gifter sig utmärkt tillsammans med det saftiga köttet och de krämiga svartrötterna.