Kan Champagne lagras länge?

En myt som cirkulerat länge är att Champagne bör drickas direkt efter att den har inhandlats. Faktum är att Champagne är bland de viner som absolut bäst klarar lagring.

De flesta Champagner klarar ett par års lagring, detta gäller även de enklare standardchampagnerna. Detta har att göra med den höga nivån av fruksyra i vinet. En del prestiegechampagner tål flera årtionden så länge förutsättningarna för lagring är bra. Sedan finns det vissa Champanger som klarar en oerhört lång tid och där är vår Champagneproducent Michel Didier en av dessa.

Didier Michel provade för inte allt för länge sedan Champange från 1912,1922,1930,1944 och just vinet från 1922, tillsammans med en bit Fois Gras, var enligt honom så nära paradiset man kan komma. Det är en otroligt speciell smak av kanderad frukt och smaker som “var svåra att förklara på engelska” men det mest fantastiska var att drycken fortfarande har bubblor! Små lätta bubblor, men ändå bubblor efter så många år.

Vinerna på bilden till detta inlägg är från Michel Didiers källare, delar av denna samling murades in i källaren under andra världskriget då Nazisterna stal många äldre årgångar från Champange. Innan andra världskriget så användes ett 25-30-tal druvor i Champange så det är inte helt lätt att veta vilka som förekommer i dessa flaskor.

En sak som är säker är att det är droppar med levande historia.

Läs mer om denna fantastiska champange på vår produktsida här eller en längre artikel om producenten genom att ladda ner en pdf längre ner på sidan.

Champagne Didier Michel Grand Cru

Art.nr. 790701

Champagne Didier Michel Grand Cru

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Torr, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, nougat, rostat bröd, persika och citrus. Läs mer…


329 kr

Bilagor för nedladdning

Redaktionell_artikel_Michel-Didier-3.pdf