Varför är det viktigt att lufta viner?

Varför är det viktigt att lufta viner?

Luftning av vin är en viktig process som kan förbättra dess smak och arom. När vin exponeras för luft sker en syresättningsprocess som frigör flyktiga aromer och reducerar oönskade komponenter, vilket ger ett mer balanserat och njutbart vin.

Syresättningstid

 • Korken dragen: Om du endast drar korken tar det flera timmar för vinet att syresättas på grund av den begränsade kontaktytan med luft.
 • Decantering: Att hälla vinet i en karaff ökar kontaktytan med luft och påskyndar syresättningen.

Kemisk process

Sulfiter, som tillsätts i vin för att förhindra oxidation och bevara dess färskhet, kan avdunsta när vinet luftas. Detta kan minska eventuella svaveldoftande aromer som ibland är märkbara i vin och därmed förbättra den övergripande smakupplevelsen. Dessutom sker kemiska reaktioner där tanninerna i vinet mjukas upp, vilket kan göra smaken mer balanserad och behaglig.

Rekommenderad luftningstid för olika viner

 • Ungt, kraftigt rött vin (t.ex. Cabernet Sauvignon, Syrah): Dessa viner kan ha hög tanninhalt och behöver ofta 1-2 timmar i en karaff för att mjukna och utveckla sina smaker fullt ut.
 • Äldre rött vin (t.ex. Bordeaux, Barolo): Äldre viner är ofta mer delikata och kan förlora sina subtila aromer om de utsätts för mycket luft. De bör luftas i 30 minuter till 1 timme.
 • Ungt vitt vin (t.ex. Chardonnay, Sauvignon Blanc): Vissa vita viner kan vinna på att luftas i 15-30 minuter, vilket kan hjälpa till att frigöra aromer och mjuka upp eventuella skarpa syror.
 • Äldre vitt vin: Dessa viner behöver vanligtvis inte luftas lika länge som röda viner, men 15 minuter i glaset kan hjälpa till att framhäva deras komplexitet.

Exempel: La Bastide Blanche

Ett specifikt vin som kan tjäna på längre luftning är La Bastide Blanche. Detta kraftiga och komplexa vin bör luftas i cirka 4 timmar för att fullt ut utveckla sina rika aromer och mjuka upp tanninerna. Genom att ge vinet tillräckligt med tid att andas frigörs dess fulla potential, vilket resulterar i en mer balanserad och njutbar smakupplevelse.

Hur man luftar vin

 1. Decantering: Häll vinet i en karaff för att maximera ytan som kommer i kontakt med luft. Detta är särskilt effektivt för unga röda viner.
 2. Luftning i glaset: Om du inte har en karaff kan du hälla upp vinet i ett glas och låta det stå en stund. Virvla vinet i glaset för att öka luftens kontakt med vätskan.
 3. Vänta: Låt vinet stå under den rekommenderade tiden baserat på dess typ och ålder.

Sammanfattning

Luftning av vin är en avgörande process för att förbättra dess arom och smak genom syresättning och avdunstning av sulfiter. Olika viner kräver olika luftningstider för att nå sin fulla potential. Genom att experimentera med luftningstider kan du hitta den perfekta balansen för dina favoritviner och höja din vinupplevelse till nästa nivå.

La Bastide Blanche Bandol

Art.nr. 226201

La Bastide Blanche Bandol

 • Fyllighet
 • Strävhet
 • Fruktsyra

Nyanserad animalisk doft med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, torkade örter, vitpeppar och mörk choklad. Smaken är smakrik, stram, nyanserat vin med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, salvia, vitpeppar och mörk choklad. Läs mer…Liknande inlägg

Föregående inlägg
Nästa inlägg