The history of La Bastide Blanche
My name is Nicolas Bronzo. I have been running Bastide Blanche with my brother Julien for a little over ten years. I grew up on the estate, and my brother…


| Producent Earl Bronzo | Land Frankrike | Region Bandol | |
| Årgång 2021 | Typ Rött | Storlek 750 ml | Alkohol 13,5 % |
| Druva 70 % Mourvedre, 25 % Grenache, 3 % Cinsault och 2 % Carignan | Smakstil Stramt & Nyanserat | Art. nr. 226201 | |
| Lagring 22 månader på fransk ek | |||
Nyanserad animalisk doft med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, torkade örter, vitpeppar och mörk choklad.


Smakrikt, stramt, nyanserat vin med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, salvia, vitpeppar och mörk choklad.


Earl Bronzo grundades 1972 av Mr Bronzo och hans söner Louis och Michel. När man 1972 köpte vingården ingick 10 hektar. 1999 köpte man mer mark och idag äger man totalt 40 hektar. 2002 gjordes omfattande renoveringar på vingården vilket har resulterat i en hypermodern anläggning. Alla druvor är plockade för hand och inga kemikalier är tillsatta. Mourvedrestockarna är över 45 år gamla.
En stor del av vinodlingarna i Bandol ligger på sydsluttningar som vetter mot Medelhavet. Ofta är sluttningarna så branta att vinstockarna måste planteras på terrasser. Bandol är först och främst känt för sina kraftiga, sträva rödviner. Minst hälften av vinet måste bestå av mourvèdre, som här kan nå full mognad tack vare den långa växtsäsongen. Resten utgörs huvudsakligen av grenache och cinsault. Samma tre druvor används till områdets roséviner, och i den lilla mängd vitt vin som tillverkas ingår bourbolenc, clairette och ugni blanc.
Vinkällaren har idag två pneumatiska vinpressar, temperaturreglerade jäsningstankar där gravitationen förflyttar vinet. Vinet genomgår en malolaktisk jäsning och mognar i ståltankar mellan fem och tio månader.
Alla druvor är plockade för hand och inga kemikalier är tillsatta. Druvorna kontrolleras noga och bara de bästa når tillslut vinkällaren. Mourvedrestockarna är över 40 år. Med ett mycket litet skördeuttag om 29 hektoliter per hektar visar vinmakaren vilka höga ambitioner han har med sina viner.
Vid foten av Le Castellet, en av de vackraste byarna i Provence, sträcker sig en amfiteater av kullar med medelhavsträd ut sig och njuter av ett av Frankrikes soligaste klimat. Sydost och bort från det imponerande bergsmassivet Sainte Baume erbjuder området dubbelt skydd från vinden.
Sluttningarna är så branta att vinstockarna måste planteras på terrasser. Bandol är först och främst känt för sina kraftiga, sträva rödviner.Bandol är en ursprungsbeteckning sedan 1941.
Minst hälften av vinet måste bestå av mourvèdre, som här kan nå full mognad tack vare den långa växtsäsongen. Resten utgörs huvudsakligen av grenache och cinsault. Samma tre druvor används till områdets roséviner, och i den lilla mängd vitt vin som tillverkas ingår bourbolenc, clairette och ugni blanc.
Vinmakare och och chef för Bronzon vingård heter Stéphane Bourret och är utbildad önolog i Montpellier och har arbetat bland annat i Pessac-Léognan, Côtes de Bourg, Pauillac och på Château Montus i Madiran.




My name is Nicolas Bronzo. I have been running Bastide Blanche with my brother Julien for a little over ten years. I grew up on the estate, and my brother…


Ett av de första viner vin lanserade var La Bastide Blanche för snart 15 år sedan. Sedan ett år tillbaka så har vi även La Bastide Blanche på Magnumflaska! …


En köttpaj på äkta brittisk maner är aldrig fel och mättande efter en lång svampvända i skogen. Gör så här: Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnspanna. Tillsätt…


Mourvédre är en druva med flera namn, i USA och i Australien kallas den för Mataro och i Spanien Monastrell och det är även i detta land som druvan har…


Gör så här: Skär biffen i strimlor och salta och peppra. Låt stå i ett par minuter. Därefter värm upp en stor stekpanna till medium värme och tillsätt smöret. Tillsätt…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.