Mourvédre, Grenache, Cinsault och Carignan = La Bastide Blanche

Mourvédre är en druva med flera namn, i USA och i Australien kallas den för Mataro och i Spanien Monastrell och det är även i detta land som druvan har sin ursprungliga hemvist. Dock är det på en helt annan ort som druvan har sin högsta uppskattning och detta är i Bandol i södra Frankrike vid medelhavets kust. Rosévin från Bandol sätter enligt många standarden för bra rosévin från provance eller enligt vissa för hela världen, men det görs även intressanta röda viner på druvan mourvédre.

Det är även i Bandol som Vinias vin La Bastide blanche Bandol har sin hemvist. Druvorna växer ofta i södersluttningar som vetter mot medelhavet. Som ni kan se på bilderna från producenten Earl Bronzo så står de över 40 år gamla mourvédrestockarna i ett tunt lager lera, stenar och kalkstenar vilket hjälper växtkraften.

Mourvédre druvan är ingen lätt druva att odla då den gillar solen lika mycket som att ha rötterna i vatten, detta ter sig särskilt svårt i Bandol där sluttningarna ofta är så branta att man måste odla på terrasser.

Viner gjorda på druvan Mourvédre har ofta mycket tanniner och är ganska ”stöddiga” men klarar man av den första smällen så bjuder La Bastide blanche även på vacker frukt med inslag av plommon, björnbär. Druvan ger även alkohol samt struktur.

Druvan ger en djup röd färg vilket  man inte kan säga om nästa druva Grenache som även ingår i vinet la Bastide Blanche.

I södra Frankrike så är druvblandningen Mourvédre, Grenache samt Carignan vanlig (Dock vanligare med Syrah i stället för Carignan). Druvorna kompleterar varandra i olika aspekter och gör vinet mer komplext. Grenache är en av de mest odlade druvorna i världen och vi kommer att berätta mer om druvan när druvan bakom vinet  för Domaine du Pesquier kommer här på hemsidan om ett tag. Men ska man säga något redan i denna text så är det en druva som skapar vin med hög alkoholhalt och mycket fruktsyra vilket gör den till en lämplig partner till Mourvédre.

På egna ben står sig Carignan inte allt för stadigt och druvan har kanske inte lämnat något majestätiskt vin  till historien, (självklart finns det undantag), men trotts detta så är det en populär druva bland vinodlarna. En anledning  till detta är att det är en druva som ger generösa skördar samt bidrar med garvsyra till druvor av mjukare karaktär. I La Bastide Blanche ingår druvan med 2 procent så det handlar främst om att vinodlaren har använt druvan för att få vinet precis dit han vill. Cinsault ingår med 3 procent och används ofta för att runda av strävare druvor i vinblandningar, ska man lyckas göra bra viner på druvan på egen hand så krävs ett lågt skördeuttag. Allt skörd sker enligt tradition för hand och skördeuttaget ligger kring ca 30-35 hektoliter per hektar.

När alla dessa komponenter har blandats så har vi vinet La Bastide Blanche.

Vill ni lära er mer om vinet så kan ni läsa om det här, om producenten finner ni mer information här och vill ni prova vinet tillsammans med oss så gör ni det här.

Låt det smaka!

La Bastide Blanche Bandol

Art.nr. 226201

La Bastide Blanche Bandol

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Nyanserad animalisk doft med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, torkade örter, vitpeppar och mörk choklad. Smaken är smakrik, stram, nyanserat vin med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, salvia, vitpeppar och mörk choklad. Läs mer…Föregående inlägg
Nästa inlägg