Ekologisk, biodynamisk och svavelfri vinframställning i Médoc, Bordeaux

Producenten Château Sègue Longue Monnier som står bakom vårt vin La Péyère arbetar enligt ekologiska och biodynamiska principer i sin vinodling. För att få en djupare förståelse av hur detta arbete går till så intervjuade vi Jean-Pierre Monnier. Naturvännen och ägaren av Château Sègue Longue Monnier.

För närvarande befinner sig vinstocken i den vegetativa fasen, och jag föreställer mig att du har mycket arbete för att ta hand om vinstockens tillväxt och skydda den från olika sjukdomar och skadedjur?

Ja, vi befinner oss verkligen i den mest avgörande perioden, och vi måste vara så uppmärksamma som möjligt i vårt hopp om en framtida kvalitetsskörd.

 

Angående skyddet mot sjukdomar, hur går ni till väga? Vi vet att du tillämpar ekologiska och biodynamiska principer?

Jag antar att sjukdomar alltid är resultatet av en obalans. Så målet är att hitta balans och inte att läka.

 

Hur går det arbetet till?

Vi ställer en diagnos av jordens hälsa genom att analysera de olika växterna som finns på marken. De är faktiskt biologiskt frammanade och kommer att tillåta oss att veta om jorden är frisk. Om vi ​​till exempel har växten kanadabinka kan vi säga att vår jord är för hårt packad och saknar syre, därefter kan vi begränsa dessa passager med jordbrukstraktorer. Om vi ​​har åkerfräken på vår jord kan vi säga att vår jord är för sur osv.

 

Denna metod väldigt innovativ. Har vintekniker hjälpt dig?

Faktiskt, nej, vi är typ de enda som praktiserar den här metoden. Jag följde och tränade med Gérard Ducerf. Han har publicerat tre böcker på 350 sidor inom området.

Dessutom gör jag varje år hål i alla tomter för att fastställa en visuell diagnos av jorden. Jag använder mig även av herodi-metoden (méthode herody) som gör det möjligt att analysera jordens levande tillstånd och på så sätt förbättra jordens naturliga bördighet.

 

När bytte du till ekologiskt odling och varför?

Jag hade faktiskt hälsoproblem och jag bestämde mig då för att sköta min vingård mer naturligt. Slutligen, år 2008 fick mina vinstockar godkännandet för ekologisk odling samt efterbehandling med biodynamiska principer.

 

Var det en lång process?

Ja, faktiskt, det var mer komplicerat än jag trodde. Jag var tvungen att lära mig det här arbetssättets organisation och nätverk. Jag har tränat mycket, mer än 2000 timmars lektioner!

 

När det gäller biodynamik, vad fick dig att välja den vägen?

Den utlösande faktorn kom år 2014. Vi hade ett nytt fenomen att förstå: accelerationen av den globala uppvärmningen.

Våra jordar består till stora delar av grus och småsten och ökningen av solinstrålning gjorde att jorden blev för varm, vilket innebar en minskning av skörden på grund av vattenminskning. Våra jordar var också till vissa delar urlakade och blev mindre levande.

Så vi planterade örter och växter på vintern, vilket å ena sidan skulle förbättra jordens struktur samt skapa ett växttäcke på sommaren. Faktum är att när dessa växter väl växt upp så kommer vi att vika ner dem och inte skära av dem, det möjliggör kompostering och en bra minskning av jorduppvärmningen.

Vi tillför också bakterier och svampar som vi sprayar i vingården samtidigt som vi arbetar med vinstocken, detta för att återaktivera våra jordar, som skadas av denna intensiva värme, i bästa möjliga mån.

 

Det låter som betydande arbete?

Ja verkligen. Vi uppskattar dubbelt så mycket arbete jämfört med traditionella metoder. Dessutom måste jag utföra mina behandlingar under natten eftersom dessa svampar och bakterier är ljuskänsliga, och bryts ned i solen.

 

Har du kunnat se resultat från denna metod?

Ja, det är ganska fantastiskt. Sedan 2018 har markens tillstånd förbättrats med mer humus och levande materia. Vinstocken har blivit mer motståndskraftig mot torka och sjukdomar. Faunan och floran är även viktig, de möjliggör en naturlig balans och begränsar skadedjur på vinrankan. Vi arbetar nu främst med att göra med örtteblandningar och gödsel för att stärka den.

 

Har du sett några viktiga skillnader i hur vinet blir?

Ja, stora skillnader. Det är en riktig framgångssaga. Aromerna är mer uttalade och renare; det känns som att äta av frukten. Vinerna känns även mer vitala.

Varför gör ni vin utan tillsats av sulfiter?

Vi vill arbeta så naturligt det går. Jag har märkt under de senaste åren att mitt vin blir allt mindre skört. Sedan minskade jag långsamt mina doser av sulfiter för att slutligen inte lägga till något alls. Vinet, liksom vinstocken, hade helt enkelt blivit mer motståndskraftigt och kvalitativt.

 

Vill ni läsa mer om vinet så kan ni göra det via denna länk. Även mer information om producenten finns här.

Château La Péyère (Nyhet)

Art.nr. 3532-01

Château La Péyère (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, korinter, kaffe, choklad och ceder. Läs mer…Föregående inlägg