ZARZUELA – den godaste skaldjursgrytan och Cava

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva (Nyhet)

Art.nr. 7923-01

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Generös, rikt fruktig och harmonisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nötter, apelsin och fräsch syrlig längd. Läs mer…


159 kr

Du behöver

Zarzuela

450 g räkor med skal
450 g blåmusslor med skal
450 g hjärtmusslor med skal
100 g mandlar
1,5 dl torrt vitt vin
1 stor nypa saffran
100 g fint tärnad Prosciutto
60 ml olivolja
9 dl fiskfond
3 lagerblad
1 stor gul lök, tärnad
½ tsk havssalt
1 röd paprika
5 vitlöksklyftor, hackad
1 msk hackad färsk rosmarin
1 msk hackad färsk timjan
2,5 dl burktomater av bra kvalité
1 msk tomatpuré
½ tsk nymald svartpeppar
1 citron
1 dl färsk hackad bladpersilja
2 tsk rökt paprika

En Zarazuela påminner till vissa delar om Frankrikes Bouillabaisse men där mandelmjölet skapar en rikare och mer grynig konsistens.

Gör så här:

Skala räkorna samt spar skalen för att lägga i fiskfonden. Skölj musslorna i kallt vatten och skrubba dem vid behov. Kassera trasiga och öppna musslor. Ställ åtsidan kallt i kylskåpet.

Lägg mandlarna i en mixer och mixa till ett mjöl utan att det blir för fint och oljigt. Tillsätt saffran till vinet och låt det ge färg. Värm upp fiskfonden tillsammans med räkskal samt lagerbladen och låt det sjuda under lock.

Stek sedan skinkan på medelhög värme i en djupbottnad större kastrull. Ta bort skinkan och ställ åt sidan. Sänk sedan temperaturen till medium och tillsätt olivolja, lök, paprika samt salt. Fräs grönsakerna tills grönsakerna börja bli mjuka, vilket tar ca 7–8 minuter. Tillsätt sedan vitlök samt örter och stek tills vitlöken är kokt.

Häll sedan på vinet och rör runt ordentligt så att alla smakämnen släpper från botten. Gör detta i ett par minuter. Tillsätt sedan tomaterna, tomatpuré, svartpeppar. Häll sedan på merparten av fiskfonden och se till att det finns plats för skaldjuren. Låt koka upp försiktigt och sjuda sedan i ca 5 minuter.

Tillsätt sedan räkorna och mandelmjölet. Därefter musslorna. Låt allt sjuda till dess att räkorna är rosa och alla musslor ha öppnat sig. Vid behov häll på lite av den kvarvarande fiskfonden.

Ta sedan bort från värmen. Pressa i citronen juice och servera grytan i grunda skålar med bladpersilja samt lite rökt paprika. Samt ett gott bröd att doppa!

Denna läckra paradrätt passar oerhört bra tillsammans med en superb Cava så som Cava Aurelia Brut Nature Grand Reserva.

Hoppas det smakar!


Föregående inlägg