Smördegsinbakt lamm med palsternacksmos, lingon och skogschampinjoner

Försvinnande gott lamm med lent palsternacksmos, lingon, hasselnötter och skogschampinjoner

Vinia rekommenderar Org de Rac till detta recept!

Org de Rac Organic

Art.nr. 207301

Org de Rac Organic

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Smakrikt, fruktigt och balanserat vin med karaktär av mörka bär, plommon, peppar, kryddor, choklad och fat. Läs mer…


Du behöver

Vinägersky

1 rödlök
1 msk matolja
1 vitlöksklyfta
5 kvistar timjan
1 dl rödvinsvinäger
3 msk koncentrerad oxfond
4 dl vatten
salt

Palsternacksmos med apelsin

750g palsternacka
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
salt
1/2 apelsin

Smördegsinbakt lammytterfilé

2 msk färsk hackad timjan
2 msk färsk hackad rosmarin
1 salladslök
700g lammytterfilé
1 rulle smördeg
salt, peppar

Övriga tillbehör

1 dl hasselnötter
200g små skogschampinjoner
smör
salt, peppar
100g frysta lingon
färsk rosmarin till dekoration

Gör så här

1. Skala och finhacka rödlök och pressa vitlöken. Ha ner rödlök och vitlök i en kastrull med matolja och låt den få färg. Tillsätt hackad timjan och rödvinsvinäger som får koka ihop någon minut. Slå på oxfond och vatten och låt det sedan koka ner till en simmig sky. Sila av skyn till en ny kastrull och smaka av med salt. Värm på vid servering.

2. Skala och skär palsternacka till mindre bitar. Ha ner den i en kastrull och slå på grädde och vatten. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten och låt den koka tills grädden reducerats ner. Rör om ordentligt så eventuella palsternacksbitar blir mos. Smaka av med salt och riv sedan i skalet från en halv apelsin. Ställ tillbaka moset på plattan och värm på vid servering.

3. Bryn lammytterfiléerna i en het panna – max en halv minut per sida. Salta och peppra runt om. Låt svalna. Hacka färsk timjan, färsk rosmarin och salladslök. Rulla ut smördegen, lägg på köttbitarna och strössla över örtblandningen. Vik ihop degen runt om köttbitarna och lägg dem på ett bakplåtspapper med den ihopvikta sidan nedåt. Baka köttet i 35-40 minuter i 175°C i vanlig ugn. Ta ut köttet efter halva tiden och pensla smördegen med smör. Låt köttet vila innan det skivas upp och serveras.

4. Rosta hasselnötterna i lite matolja i en stekpanna till de fått färg. Skaka runt stekpannan då och då så de inte bränns. Låt hasselnötterna svalna och gnugga sedan av skalen med hjälp av en handduk. Halvera hasselnötterna. Stek champinjonerna i smör i en stekpanna med salt och peppar. Servera med tinade lingon och en kvist färsk rosmarin.