Skörden hos Org de Rac är avklarad ”Vi fick till det rätt”

Skörden 2017 hos Org de Rac är över och Vinmakare Frank Meaker är nöjd. ”Kvaliten är bra och vi är nöjda” säger han enkelt. ”Vi tolkade vår väderinformation väl, vi fick till det rätt”

Det är många saker som spelar in för att en skörd ska bli riktigt lyckad och för denna nya årgång så var ett par punkter centrala, väder, teknik samt gödning.

Vädret spelade en viktig roll för årets skörd. Vädret var varmt och torrt på höjden av sommarsäsongen, men med starka vindar som ett regelbundet återkommande inslag. Dessa vindar blåser in från Atlanten och ser till att värmen i vingården hålls under 40 grader. Medeltemperaturen mellan januari och februari låg på ett måttligt snitt om 24.6 grader med minsta dagliga genomsnittsliga temperatur på 17 och max 33.5 grader. Detta resulterade i en långsammare mognad av druvorna och mer intensiv sockernivå och färg i bären.

En annan faktor som spelade en nyckelroll under skörden var tillgången och användingen av ny teknik som producenten har investerat i. Producentens nya, ”hi-tech”, väderstation analyserade vingården dygnet runt och ett företag tillhandahöll med exakt information för bevattningen av vinrankorna. Teknologin innebär att producenten får full kontroll över hur de kan bevattna druvorna och låta druvan få ett underskott av bevattningen under druvans cellutveckling. Denna odlingsdisciplin gör att mindre bär produceras, men med ett tjockare skal vilket ger högre koncentration och kvalitet i frukten.

Denna teknik och information om vinstockarnas faktiska vattenbehov på olika markdjup bidrog även till att vattenanvändningen minskade med anmärkningsvärda 30 % vilket är oerhört mycket och en knapp resurs i det mycket varma Swartland.

En tredje bidragande faktor som hjälpt till med kvalitén på 2017 års skörd är det intensiva arbete med det gödnings- och komposteringprogram som Org de Rac har arbetat med under de senaste tre åren.  Syftet med detta program var att förstärka vinrankans reserver på ett hållbart sätt, vilket ger hälsosammare knoppar och fler blad samt ett sunt och väl bevattnat rotsystem.  Hela detta ekosystem av åtgärder bidrog till att druvorna mognade med lätthet tack vare vinrankans ”väloljade mekanik” och samtidigt producerade rika och välfärgade bär i fruktig stil. Slutresultatet är viner med mer djup, elegans och finess!

Org de Rac Organic

Art.nr. 207301

Org de Rac Organic

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Smakrikt, fruktigt och balanserat vin med karaktär av mörka bär, plommon, peppar, kryddor, choklad och fat. Läs mer…Föregående inlägg
Nästa inlägg