Följ med på årets skörd hos Fabien Demois i Chinon

I Chézelet, en by vilken ligger i kommunen Cravant-Les-Côteaux i centrala Loire, gör vinmakaren Fabien Demois härligt fruktiga, druv- och ursprungstypiska Chinonviner.

Fabien Demois är den femte generationen vinmakare som brukar egendomen. Historia tillsammans med tradition är lika viktigt som respekt för naturen och miljön.

Här får ni följa med till årets skörd hos producenten

Först ut är de vita druvorna. Här sitter självaste Fabien Demois och ser till att transportbandet fungerar som det ska. Efter ett par mycket intensiva veckor i vingården känns det skönt att druvorna är plockade. Det är första gången producenten gör ett vitt vin från Chinon. “De très beaux vins en perspective!!!” Tänker Fabien!

Efter de vita vinerna fortsätter de med de röda druvorna. 95% av alla druvor skördas för hand och placeras varsamt i mindre lådor. På detta sätt håller druvorna ihop och mosas inte.

Lådorna körs sedan till vinkällaren med hjälp av en traktor och trailer. Väl inne i vinkällaren töms lådorna och druvklasarna faller med hjälp av gravitationen.

Maskinen ovan avstjälkar druvklasarna och druvorna matas sedan upp med ett transport band. Under hela processen hålls bären så hela som det går. Transportbandet matar sedan vidare druvorna till en ränna och sedan förflyttar druvorna till betongtankar. Merparten av all vinifikation utförs i betongtankar. I dessa tankar startar en jäsning och beroende på hur druvmusten smakar och hur jäsningen går så tar denna process mellan tio och trettio dagar.

I slutet av jäsningen tappas en del frirunnen juice ut. Denna hålls separat från den juice som pressas. Men sedan blandas den ut tillsammans med den andra juicen.

Ner i pressen druvor små!

Mer om Chinon Fabien Demois kan ni läsa på vinets produktsida.

 

Chinon Fabien Demois (Nyhet)

Art.nr. 275901

Chinon Fabien Demois (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur Läs mer…


119 kr