Trerätters påskmiddag

Du behöver

Vit sparris med citronhollandaise

600 gram vit sparris
200 gram smörosaltat
2 stycken äggulor
1 matsked citron pressad + 1 msk vatten
2 teskedar rivet citronskalet yttersta gula
salt, vitpeppar
50 gram forellrom
Gräslök fint skuren

Helstekt lammentrecôte med kryddsmör, rostade rotfrukter och chevré

800 g lammentrecôte
salt och malen vitpeppar
smör
ugnsbakade rödbetor, rotselleri, gulbetor
chévre
råstekt potatis
smörpapper
bindgarn

Påsktårta med maräng och bär

Bottnar:
6 äggvitor
1 dl strösocker
1 krm salt
4 dl florsocker
4 dl mandelmjöl
2 msk mandelspån

Fyllning:
4 rabarber
3 msk strösocker 3 msk vatten
3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 krm vaniljpulver
70 g riven vit choklad
200 g hallon
100 g blåbär
1 nektarin

Vi bad vår kock ta fram en riktigt smarrig trerättersmiddag tillammans med våra sommelierer som provat fram klockrena vinmatchningar. Njut av helgen och hoppas det smakar!

Sparris

Känn efter var den träiga delen av sparrisen slutar och bryt eller skär bort den. Skala från knoppen och nedåt. Lägg dem i rikligt med kokande saltvatten (dryg 1matsked salt per liter vatten). Koka dem mjuka i 8–10 minuter. Lyft upp med en hålslev på en ren kökshandduk.

Citronhollandaise

Smält smöret på låg värme så att en bottensats bildas. Lägg äggulor, citronsaft och vatten i en rostfri kastrull. Ställ kastrullen på en drygt medelvarm platta och vispa till krämig konsistens. Se upp så smeten inte blir grynig, då har den blivit för varm, slå då i en matsked kallt vatten och vispa slät. Ställ kastrullen på en fuktig trasa och tillsätt det smälta smöret lite i taget under ständig vispning, ta inte med bottensatsen. Rör i det rivna citronskalet och smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg upp den varma, nykokta sparrisen på tallrikar. Klicka på lite forellrom och slå citronhollandaisen över. Avsluta med lite gräslök.

Vin till: Spier Signature Sauvignon Blanc Semmillon 

Helstekt lammentrecote med kryddsmör, rostade rotfrukter och chevré

Börja med kryddsmöret:
Lägg smöret i en liten bunke och tillsätt saltet. Pressa ner vitlöken. Stöt rosmarin och peppar i en mortel, och tillsätt. Rör samman till ett homogent smör och rulla till en rulle i smörpapper. Lägg i frysen till servering.

Värm ugnen till 200°. Bind upp köttet med bindgarn och krydda med salt och peppar. Bryn i smör och lägg över i en smord ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen och stek ca 20 minuter. Innertemperaturen ska vara 58° för rött kött eller 62° för rosa. Låt köttet vila 15 minuter innan det skärs upp. Skär kryddsmöret i knubbiga skivor. Skär köttet i 1 ½ cm skivor och lägg skivor av kryddsmöret på. Servera köttet med ugnsbakade rödbetor och råstekt potatis.

Vin till: Org de Rac Organic, (Se även Org de Rac bag in box om ni är många)

Påsktårta med maräng och bär

Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitor, socker och salt till en fast maräng. Vänd ner florsocker och mandelmjöl. Bred ut 3 rundlar ca 20 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Gör en av dem något mindre. Strö över mandelspån. Grädda ca 20 min. Låt svalna. Skär rabarbern i 1 cm stora bitar. Koka ihop med socker och vatten, ca 5 min. Låt kallna. Vispa grädde, socker och vaniljpulver. Vänd ner chokladen i grädden. Fördela grädden och rabarbern mellan bottnarna. Toppa tårtan med hallon blåbär, och nektarinklyftor.

Vin till: Domaine Pouderoux

Hoppas det smakar!