Livet som vinimportör – Bygga vin i Sydafrika

I början av september är den tid då vår sydafrikanska producent Org de Rac ”bygger” den nya årgången för det vin som idag blivit en succé på den svenska marknaden. Med ordet ”bygger” menas att vinmakaren blandar vin från olika fat och olika tankar innehållandes vin gjort på olika druvor tagna från skilda delar av vingården. Målet är alltid att utifrån årets förutsättningar försöka göra ett så bra vin som möjligt, men kanske ännu viktigare är att göra ett vin i liknande stil som föregående år.

Då detta är en extremt viktig tid på året så åkte jag ner till Sydafrika, western cape, Swartland för att delta och försäkra mig om att det bästa möjliga vin kommer att nå de svenska konsumenternas glas. Efter en dags jobb så fick vi tillsammans till ett riktigt bra vin. Vinet har samma karaktär som tidigare men med betydlig mer koncentrerad frukt och tyngd. Den nya årgången kommer vid lansering kännas något ung med relativt tydliga tanniner men med otroligt härlig mörk frukt och riktigt bra fat som ger komplexitet till vinet.

En av Org De Racs styrkor och absolut bästa druvor är chardonnay Då systembolaget planerar att lansera en ny chardonnay från Sydafrika så tog jag tillfället i akt att även prova massvis med olika chardonnayblandningar. Vi skapade ett ”tävlingsbidrag” som vi är mycket nöjda med. Vi kommer att skicka in detta vin systembolaget i oktober och sedan får vi hålla tummarna att de uppskattar vinet lika mycket som vi gör. I bästa fall får du som konsument se vinet på hyllan i mars 2017.

Du vet väl att du kan beställa Org de Rac Chardonnay på beställingssortimentet? Det görs enkelt via denna sida.

Låt det smaka!

Mvh Per Engström, VD på Vinia

Ps. Har ni inte sett hur otroligt vackert det är hos Org de Rac så titta på denna video som filmats med en drönare.