Nasi Goreng – Perfekt rätt att göra på rester!
Art.nr. 205208
Byron Bay Sauvignon Blanc
Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av kiwi, nässlor, gröna äpplen, svartvinbärsblad, passionsfrukt och lime. Läs mer…
Du behöver
Nasi Goreng
1 msk vegetabilisk olja
1 tsk sesamolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
¼ tsk mald ingefära
¼ tsk gurkmeja
½ tsk kummin
1 kycklingbröst, tärnat
5 dl basmatiris, kokt
2 tsk sambal oelek
2 tsk sojasås
2 tsk ketjap manis 1 morot skuren i stavar
1 dl gröna ärtor
1 msk färsk koriander, hackad
2 vårlök, skivade
1-2 ägg
½ dl jordnötter
½ lime, juice
Chili flingor
Nasi Goreng är en klassisk indonesisk rätt som enkelt kan göras på rester. Ursprungligen från Indonesien, betyder Nasi Goreng ”stekt ris” och är känt för sin smakrika och aromatiska profil. Rätten är flexibel och kan anpassas efter vad du har i kylen, vilket gör den till en perfekt måltid för att minska matsvinn.
Hetta upp båda oljorna i en stekpanna och stek löken på medium värme i ca 5 minuter, tillsätt sedan vitlök och stek ytterligare i en minut till. Tillsätt ingefära, gurkmeja och kummin och rör om till dess att ni känner dofterna av kryddorna. Tillsätt kycklingen och tillaga i ca 5 minuter. Tillsätt sedan riset tillsammans med Sambal oelek, soja samt ketjap manis. Om ni har ris kvar från gårdagen så lägg på ett lock och låt allt ånga i ca 2 minuter. Blanda alla ingredienser och bryt upp större klumpar av riset.
Tillsätt sedan alla grönsaker. Vill ni byta vissa grönsaker mot andra så går det utmärkt. Stek sedan allt i ytterligare 2-3 minuter samtidigt som ni steker ägget i en annan panna. Vill ni strimla ägget och blanda in så gör ni det alternativt serverar det som på bilden.
Avsluta med att pressa juicen av ½ lime samt tillsätt jordnötter, skivad vårlök, koriander och chili flingor.
Byron Bay Sauvignon Blanc bidrar till en fin vinmatchning tillsammans med detta recept!
Hoppas det smakar!