Vichyssoise – fransk löksoppa


Byron Bay Sauvignon Blanc
Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av kiwi, nässlor, gröna äpplen, svartvinbärsblad, passionsfrukt och lime. Läs mer…
Du behöver
Fransk löksoppa
50 g smör
3 purjolökar, trimmade och sköljda
1 stor gul lök
500 g potatis
900 ml grönsaksfond
2 tsk citronjuice
1 krm muskotnöt
1/4 tsk malda korianderfrön
1 lagerblad
1 äggula
150 ml vispgrädde
salt och svartpeppar
Denna klassiska franska rätt är ljuvlig tillsammans med ett glas sauvignon blanc!
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och låt purjolöken och löken bli mjuk under omrörning. Tillsätt potatis, fond, citronjuice, muskot, koriander och lagerblad. Krydda med salt och peppar.
Täck över och koka upp, låt sedan sjuda i ca 30 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Kyl soppan och plocka bort lagerbladen. Gör sedan en puré av soppan i en mixer tills den är helt jämn.
Häll sedan ner blandningen i en ren kastrull. Blanda äggulan med grädde och tillsätt lite av soppan till blandningen. Vispa sedan ner allt i soppan och värm försiktigt. Kyl sedan ner soppan innan servering.
Servera tillsammans med ett glas Byron Bay Sauvignon Blanc.
Hoppas det smakar!