Tofu satay med grillad vattenmelon och jordnötssås – Grilla Grönare del 4

Byron Bay Sauvignon Blanc

Art.nr. 205208

Byron Bay Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av kiwi, nässlor, gröna äpplen, svartvinbärsblad, passionsfrukt och lime. Läs mer…


Du behöver

Grill

400 g fast tofu eller valfritt vegokött
1 klyfta vattenmelon, ca 500 g
rapsolja att pensla med

Sataymarinad

1 stjälk citrongräs
2 msk rapsolja
½ dl ljus sojasås
2 msk agavesirap
1 lime, saften
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk gurkmeja

Jordnötssås

2 dl krämigt jordnötssmör
2 lime, saften
1 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk agavesirap
2 msk sojasås
2 msk vatten
1 dl osaltade jordnötter, finhackade
1 färsk röd chili, finhackad

Här kommer recept nr 4 i serien Grilla grönare där vi fått fantastiska recept och bilder från Mattias på Tidningen VEGO. Här kommer receptet och Mattias beskrivning:

Satayspett med jordnötssås går hem i alla läger, från små spralliga barn till gamlingar som sett och hört allt. Det är för övrigt något magiskt som händer när man lägger vattenmelon över het glöd. Den liksom kommer ur sin puppa, vecklar ut sina vingar och viftar fart på alla sina smaker.

Skär tofun i tärningar. Lägg ner tofu eller vegokött i en plastpåse.

Sataymarinad

  1. Hacka citrongräset fint och blanda med rapsolja, sojasås, agavesirap, limesaft, rivna vitlöksklyftor och gurkmeja i en skål. Häll ner i plastpåsen och blanda runt. Låt marinera i minst 30 minuter, helst längre.
  2. Trä upp tofu eller vegokött på grillspett. Lägg på en grill och grilla tills de har fått fint med färg och grillränder.
  3. Skär vattenmelonen i tjocka skivor och pensla med rapsolja. Lägg på grillen tills de får fina grillränder.

Jordnötssås

  1. Släng ner jordnötssmör, limesaft, riven ingefära, riven vitlöksklyfta, agavesirap, sojasås och vatten i en matberedare. Mixa till en slät sås.
  2. Vänd ner hackade jordnötter och chili i såsen.

Till denna rätt vill vi ha ett fruktigt men fylligt vin med en skön syra på slutet. Här matchar vi med det veganvänliga vinet Byron bay sauvignon blanc.

Hoppas det smakar!