Grilla grönare del 2 – Grillad auberginesallad

Misstaget många gör med auberginer är att de inte grillar dem tillräckligt länge. De ska bli riktigt mjuka och få ordentligt med färg. Rå aubergine blir ingen glad av. Detta tips får vi återigen från Sveriges trevligaste ekoprofil tillika chefsredaktör för tidningen VEGO; Mattias Kristiansson!

Francisco Gómez

Art.nr. 659801

Francisco Gómez

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Ungdomligt, fruktigt och kryddigt med inslag av mörka körsbär, plommon och örter. Läs mer…


Du behöver

Kryddig marinad

2 tsk sumak, kan ersättas med rivet skal av 1 lime
1,5 tsk torkad timjan
1,5 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar
2 tsk rostade sesamfrön
1 dl olivolja

Grillad aubergine

3 auberginer
salt
olivolja

Tahinisås med saffran

1 knivsudd saffran
1 dl tahini
1 apelsin, rivet skal och saft
ev. 1-2 tsk vatten
salt

Till servering

1 granatäpple, kärnorna
Hackad mynta

Kryddig marinad
Häll ner sumak, timjan, oregano, salt och peppar i en mortel. Mortla så fint du kan.
Vänd ner sesamfrön och olivolja.

Grillad aubergine

Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor. Lägg ut på en skärbräda och salta båda sidor. Låt stå i 20 minuter. Pressa nu varje skiva med hushållspapper så att vätskan dras ut.
Pensla skivorna med olja och grilla dem sedan ordentligt på båda sidor.
Lägg över i en skål och häll över den kryddiga marinaden. Vänd runt och låt stå.

Tahinisås med saffran
Blanda ihop allt i en skål. Känns såsen för tjock, späd med lite vatten.

Till servering
Lägg upp den grillade och marinerade auberginen på ett fat.
Ringla över tahinisåsen med saffran samt strö över granatäpplekärnor och hackad mynta.

Detta recept har många härliga smaker och mår bra av en vinmatchning där ett rött och lite lättare vin utan för mycket tannin samspelar. Vår vinmatchning faller på det spanska ekologiska och vegancertifierade vinet Francisco Gomez.

Vi vill som alltid även tips om tidningen VEGO som varje måndag kommer ut med en fantastiskt uppsjö av härliga recept.