Trerätters midsommarmiddag – Laxcheesecake – Örtspäckad lammrostbiff – Vit chokladpannacotta med rabarber och jordgubbar
Äntligen Midsommar! Sill och nubbe må vara det självklara valet för de flesta denna helg men vi vill passa på att önska en härlig midsommar med en trerätters middag framtagen av vår Kock Raymond Almert samt vinmatchningar av sommelierer.


Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva (Nyhet)
Generös, rikt fruktig och harmonisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nötter, apelsin och fräsch syrlig längd. Läs mer…
Du behöver
Laxcheesecake med örtgelé
Botten:
200 g Kavring
75 g Smör
Fyllning:
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1 burk kesella gourmet, 250 g
3 dl gräddfil
2-3 msk riven pepparrot
Salt och peppar
Örtgelé:
2 blad gelatin
2 dl grovhackad persilja
2 dl vatten
Salt
Örtspäckad lammrostbiff med bön- och tomatsallad
600 g lammrostbiff
2 vitlöksklyftor
½ dl oreganoblad
2 citroner
2 msk olivolja
Salt och peppar
Bön- och tomatsallad:
150g haricots Verts
150g vaxbönor
150 g sockerärtor
1 schalottenlök
8 soltorkade tomater i olja
12 körsbärstomater
1 knippe ärtskott
Salt och peppar
Vit chokladpannacotta med rabarber och jordgubbar
Pannacotta:
1 liter vispgrädde
1 dl mjölk
75 g socker
4 gelatinblad
240 g vit choklad
Rabarber ”soppa”:
1 kg rabarber, skurna i mindre bitar. (spara lite till garnityr!)
5 dl jordgubbar (frysta funkar bra…!)
Socker efter smak, börja med 2 dl
Smaksättning. (kanel, kardemumma,vaniljstång)
Citron att smaka av med när soppan är kall
Vatten så det täcker
Laxcheesecake med örtgelé
Gör så här:
Mixa kavring till smulor i matberedare. Smält smöret och häll det över smulorna. Blanda samman. Kläm fast bakplåtspapper i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter och tryck ut smulmassan. Ställ kallt.
Lägg gelatinblad i vatten. Skär laxen i små tärningar. Blanda samman kesella, gräddfil, lax och rom. Smaksätt med pepparrot, salt och peppar. Krama ur 4 gelatinblad och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Låt svalna något. Blanda ner lite av kesellablandningen i gelatinet. Rör sedan ner detta i resten av kesellablandningen. Häll fyllningen i formen, plana till ytan så gott det går. Ställ kallt.
Gör geléet när fyllningen stelnat efter några timmar. Blötlägg gelatinbladen. Mixa persiljan i en matberedare tillsammans med vatten och salt. Sila blandningen genom en sil och därefter genom kaffefilter. Krama ur gelatinbladen och lägg dem med den gröna vätskan i en kastrull. Värm tills gelatinbladen löst sig.
Låt svalna. Skeda ut ett tunt lager över fyllningen. Ställ formen plant i kylskåpet
Till detta avnjuter vi Mooi Sauvignon Blanc
Örtspäckad lammrostbiff med bön- och tomatsallad
Finhacka vitlöken och oregano. Riv citronskalet. Blanda samman med olivoljan, salta och peppra. Tryck ett hål i mitten av lammrostbiffen och fyll med kryddblandningen. Bind upp rostbiffen med bindgarn, (http://www.svensktkott.se/press/filmrum/kottkunskap/binda-en-stek/), stek runt om i smör så att ni får en fin yta.
Baka klart i ugn tempererad till 120˚ tills en innertemperatur på 58˚. Låt vila ca 5 minuter innan ni skär upp den. Blanchera haricots verts, vaxbönor och sockerärtor i saltat vatten. Finhacka schalottenlöken. Halvera de soltorkade tomaterna och körsbärstomaterna. Blanda samman allt i en bunke. Vänd sist ner ärtskotten och ringla över oljan från de soltorkade tomaterna.
Salta och peppra.
Till detta avnjuter vi Org de Rac Organic
Vit chokladpannacotta med rabarber och jordgubbar
Skär chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp gräddmjölken och socker. Ta bort från värmen.
Krama ur gelatinbladen och lägg i gräddmjölken. Lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning. Rör tills gelatinbladen löst upp sig och sila smeten.
Fyll i lämplig skål och ställ i kylen.
Till denna läckra efterrätt avslutar vi med lite delikata bubblor i form av Cava Aurelia.
Låt det smaka och glad midsommar!