Grillad laxsida med citron, rosmarin och chiliflakes

Mooi by Org de Rac

Art.nr. 289201

Mooi by Org de Rac

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ungdomlig, aromatisk smak med inslag av nässlor, svartvinbärsblad, päron, örter och citrus Läs mer…


Du behöver

Laxen

1 stor laxsida, med skinn
2 citroner
Färsk rosmarin
Chiliflakes
Salt
Svartpeppar
Olivolja

Förberedelser:

  1. Börja med att tvätta citronerna noggrant. Riv sedan skalet på en av citronerna och pressa ur saften. Den andra citronen ska skäras i skivor som du kan lägga på fisken under grillningen.
  2. Ta fram laxsidan och lägg den på ett stort fat. Gnid in fisken med citronsaft, citronskal, chiliflakes, färskt hackad rosmarin, salt, peppar och en skvätt olivolja. Låt laxen marinera i kylskåpet i minst 30 minuter, men gärna upp till ett par timmar.

Grillning:

  1. Förbered grillen för indirekt grillning och värm upp den till en temperatur på omkring 175 grader.
  2. Lägg laxsidan på grillen med skinnsidan nedåt. Lägg citronskivorna och några extra kvistar rosmarin på toppen av laxen.
  3. Grilla laxsidan i 15-20 minuter, eller tills den når en inre temperatur på 52-56 grader Celsius. Använd en köttermometer för att säkerställa att laxen är klar men fortfarande saftig.

Tillbehör:

  • Nykokt färskpotatis
  • En frisk sommarsallad med tomat, gurka, rödlök och en dillvinägrett
  • Gröna sparrisar grillade med olivolja och havssalt

Sås:

Gräddfilssås med citron och dill

  • 3 dl gräddfil
  • 1 citron, zest och saft
  • En stor knippa färsk dill, finhackad
  • Salt och peppar efter smak

Förberedelse:

  1. Blanda gräddfil, citronsaft, citronskal och hackad dill i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ställ såsen i kylskåpet och låt smakerna sätta sig medan laxen grillas.

Servera den grillade laxsidan med den friska gräddfilssåsen, nykokt färskpotatis, sommarsallad och grillade sparris. Njut av din svenska sommarmåltid!