Osso Buco


Carpone Durif
Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, svarta vinbär, kaffe, lakrits och vanilj Läs mer…
Du behöver
Osso Buco
Lammlägg, portionsstorlek (alt kalvlägg sågad i 2 cm tjocka skivor)
1/2 dl mjöl, maizena eller vetemjöl
2 msk olja till stekning
2 morötter, skalade och skurna i små tärningar
1/4 rotselleri, skalad och skuren i tärningar
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 lagerblad
2 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
1 citron, skalet
5 dl buljong, lamm, kalv eller kyckling (tärning går bra)
1/2 dl vittvinsvinäger
1 burk krossade tomater
4 dl vitt vin
1 msk hel svartpeppar
Tomatröra
4 tomater
2 msk persilja
1 citron +zest
Gör så här:
Vänd köttet i mjölet och stek i lite av oljan, salta och peppra. Lägg i gryta. fräs lök, morötter och selleri i resten av oljan, lägg fräset ner i grytan.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra under lock i ca 1-1/2 h (köttet ska lossna lätt från benet) Ta upp köttet och lägg åt sidan, koka ihop såsen något. Smaka av med salt, peppar, vinäger och citron. Lägg sedan tillbaka köttet och låt bli varmt i såsen.
Vid servering:
Dela fyra tomater i klyftor och ta bort alla kärnor, skär därefter i små tärningar blanda med 2 msk persilja, 1 citron + citronzest
Servera med en risotto, hemlagat potatismos, ris eller bara ett riktigt gott bröd!
Till denna läckra rätt dricker vi Carpone Durif, en riktig fruktbomb från Sydöstra Australien!