Bemästra BBQ-såsen till sommarens ribs!

Bemästra BBQ-såsen till sommarens ribs!

När det kommer till BBQ-såser så är det bra att försöka visa lite återhållsamhet. Vi har lagt ner mycket tid och möda på att få till en riktigt bra bit revbensspjäll och då vill vi inte att såsen tar över.

En bra grundregel för mängd sås per revbensspjäll är följande: Tjocka revben ca 1.5dl för bägge sidor av en hel bit revben, ca 0.8dl för tunna revben samt ca 0.5 dl för spare ribs eller kamben. Sedan går det alltid att ställa fram mer sås på bordet för de som vill ha mer.

Avsluta alltid med att pensla på såsen efter att köttet är tillagat. En del såser är fantastiska direkt ut flaskan, andra vinner på att bakas till lite, men det är väldigt få såser som vinner på att bakas under en längre tid. Ett sätt att minska tiden det tar att värma upp såsen så fort den är påpenslad är att värma den i en kastrull eller i mikron innan, att hälla på en kall sås på varma revbenspjäll under tillagning förlänger grilltiden och riskerar att köttet lagas för länge.

Då fläskkött även innehåller mikrober och sporer så riskerar man att kontaminera såsen om man använder penseln i samma sås som sedan serveras.

I regel tar det inte längre än 10 minuter på vardera sidan för att låta en sås gå in i revbenspällen och höja smakupplevelsen, men ha koll på temperaturen, lagar ni ribs på lägre temperatur räkna med ca 30 minuter.

Att hetta upp en sås riktigt ordentligt så att den bubblar och karamelliseras ge fantastiska smakupplevelser samtidigt som det är ett utmärkt sätt att få sina ribs överkokta.

Sockret BBQ-såser börjar karamelliseras vid olika temperaturer och efter det så är det lätt att bränna vid såsen vilket inte är önskvärt. Fruktos karamelliseras vid 110 grader, Glukos 160, Sackaros 160 samt Maltos vid 180 grader.

Om ni ändå vill fräsa på såsen så kommer här några tips:

Kollgrill – När ribsen är nästintill perfekta så applicera ett lager sås och lägg dem på den hetaste delen av grillen tills såsen börjar bubbla. Här är det inte läge att gå in och blanda ihop en potatissallad utan håll ögonen på så att bubblorna inte vidbränns.

Gasgrill – samma princip gäller som för ovan beskrivning men här är det lättare att få upp temperaturen och få ner grilltiden. Ca 5-10 minuter per sida.

 

Sommaren självklara grillvin heter The Great Bonza. Det är ett kraftigt och nyanserat vin med inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, lakrits och kaffe. Ett rejält vin med struktur men där den riktigt bussiga frukten skapar en fin smakbrygga mellan det grillade och vinet. The Great Bonza har ett lågt sockerinnehåll.

The Great Bonza Reserve

Art.nr. 6816-01

The Great Bonza Reserve

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Kompakt och intensiv doft med blåbärspackad frukt. Smaken har typiska australiensiska förtecken — eucalyptus samsas med plommon, blåbär, choklad och rostade fat. Allt tillsammans med mjuka men oblyga tanniner. Vinet är smakrikt och generöst och passar perfekt till rätter som pulled pork eller ribs. Läs mer…