Cevapcici med Ajvar och Šopska

Cameleon Cabernet Sauvignon Reserva

Art.nr. 651801

Cameleon Cabernet Sauvignon Reserva

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Cameleon Cabernet Sauvignon Reserva har tydliga toner av svartvinbärsgele, rostat kaffe och peppar. Vinet är mycket fruktigt och med en väl avvägd struktur. Cameleon Cabernet Sauvignon innehåller organiskt odlade druvor som plockas för hand. Läs mer…


89 kr

Du behöver

Cevapcici

750 g nötfärs
2 st ägg
2 dl mjölk

1 halv finhackad purjolök
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk Chilipeppar
1 tsk koriander
1 tsk Spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar

Ajvar röra

1 röd paprika
1 gul lök (finhackad)
2 vitlöksklyftor(finhackad)
3 msk olivolja
2 krm paprikapulver
1 krm Cayennepeppar
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
Salt

Šopska

3 Tomater
1 Gurka
1 stor gul lök
1 grön paprika i strimlor
20 svart oliver
150 g Bulgarisk eller grekisk fetaost

Salladsdressing

3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
Bladpersilja som dekoration

Här kommer ett härligt recept på kryddjärpar eller Cevapcici som det heter i balkan. Ofta serveras dessa järpar tillsammans med rå lök i bondbröd men vi lyxar till det lite och bjuder även på ett recept på en jättegod Ajvar röra samt en fårostsallad.

Gör så här:

Cevapcici

Blanda äggen med mjölken. Blanda därefter i nötfärsen, (Går bra ned vegofärs) purjolöken, vitlöken och resterande kryddor. Låt färsen vila 15 minuter och dra sig. Forma färsen till 15 avlånga järpar. Pensla med olja och stek eller grilla dem i cirka 10 minuter.

Ajvar röra

Stek paprikan med skalsidan ner i en teflonpanna tills skalet börjar bli svart. Skala och strimla paprikan. Fräs löken mjuk i olivoljan.  Lägg i tomatpuré och paprikan stek ytterligare ett par minuter. Häll på vattnet och krydda med paprikapulver, cayennepeppar och vinäger.  Låt koka i pannan tills grönsakerna är helt mjuka och vattnet kokat in till en krämig röra. Mixa röran till en krämig konsistens. Servera röran kall eller varm.

Šopska

Hacka löken ganska fint, Strimla paprikan. Skär alla andra grönsaker i små kuber (ungefär 1 cm) Blanda grönsakerna i en stor skål. Riv osten ovanpå. Blanda ihop dressingen och ringla över

Servera direkt efter att dressingen tillsatts!

Till denna goda rätt vill vi ha ett rött och fruktigt vin men som ändå har lite stuns i tanninerna. Cameleon Cabernet Sauvignon passar riktigt bra till denna rätt!

Hoppas det smakar!

 

 


Föregående inlägg

Vin-quiz nr 1 av 5

Nästa inlägg