Örtstekt lammrostbiff med rökt vitlökssmör och ugnsrostade rotfrukter
Lammrostbiff går att tillreda på många olika sätt och blir nästan alltid bra och framförallt gott. Vardagslyx helt enkelt!


Q Malbec
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, sötlakrits, viol, björnbär, kakao och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött Läs mer…
Du behöver
Lammrostbiff
500 g lammrostbiff
30 g smör
1 vitlöksklyfta
4 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
3 msk Rub; lika delar oregano, fänkålsfrön och rosmarin
Rökt vitlökssmör
1 vitlöksklyfta
50 g smör
Ca ½ msk krydda eller olja med röksmak
Salt och peppar
Rotfrukter
1 st palsternacka
3 potatisar
2 morötter
1 liten rotselleri
Gör så här:
Mortla samman kryddorna till rubben. Rista kappan på lammet och krydda med salt och peppar. Strö rubben över köttsidan. Stek lammet med kappan nedåt i en het panna tills kappan är gyllene. Tillsätt smör, vitlök, timjan och rosmarin. Ös lammet ca 1 minut, lyft ur det och slå fettet över lammet. Baka klart lammet i 130º varm ugn till en innertemperatur på 56º.
Skala och riv vitlöken till smöret, blanda samman med smör, och rökkrydda efter smak. Smaka av med salt och peppar. Skala och dela ner rotfrukterna. Lägg i ugnsfast form. Häll över flingsalt och olivolja. Baka av i ugn på ca 225º i 20-25 minuter rör om då och då.
Avsluta gärna med några droppar flytande honung och rör runt.
Till maten serverar vi det vinet Q Malbec som finns på de flesta systembolag.