Krämig grönsakssoppa med rostade kikärtor

En len, värmande soppa på rotfrukter och tomat, toppad med krispiga ugnsrostade kikärtor och färska örter. En rätt som är både billig, vacker och smakrik – och känns som något från en modern kvartersbistro.

Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé

Art.nr. 602601

Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av röda vinbär, krusbär, smultron och svartvinbärsblad. Läs mer…


Du behöver

Till Soppan

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
2 potatisar
1 palsternacka (valfritt)
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (400 g)
7 dl grönsaksbuljong
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
Salt och svartpeppar
1 dl havre- eller matlagningsgrädde (kan uteslutas)
Olivolja till stekning
Färsk persilja eller basilika som topping

Till kikärtorna

1 förpackning kokta kikärtor (ca 230 g avrunna)
1 msk olivolja
0,5 tsk rökt paprikapulver
Salt

  1. Förbered grönsakerna: Skala och hacka lök, vitlök, morötter, potatis och palsternacka i mindre bitar.

  2. Fräs grönsakerna: Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och fräs lök och vitlök mjukt. Tillsätt tomatpuré, rör om och låt fräsa någon minut till.

  3. Koka soppan: Lägg i resten av grönsakerna, häll på krossade tomater och grönsaksbuljong. Krydda med paprikapulver, timjan, salt och peppar. Låt småkoka i ca 20 minuter eller tills grönsakerna är helt mjuka.

  4. Mixa soppan: Använd stavmixer (eller vanlig mixer) och mixa soppan slät. Tillsätt grädde om du vill, och smaka av med mer salt och peppar.

  5. Rosta kikärtorna: Sätt ugnen på 200°C. Skölj kikärtorna, torka dem torra med hushållspapper. Blanda med olivolja, rökt paprikapulver och lite salt. Rosta på bakplåtspapper i ca 25–30 minuter tills de är gyllene och krispiga.

  6. Servera: Häll upp soppan i skålar, toppa med de rostade kikärtorna och färska örter.


Föregående inlägg

Kyckling korma med basmatiris