Krämig grönsakssoppa med rostade kikärtor
En len, värmande soppa på rotfrukter och tomat, toppad med krispiga ugnsrostade kikärtor och färska örter. En rätt som är både billig, vacker och smakrik – och känns som något från en modern kvartersbistro.


Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé
Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av röda vinbär, krusbär, smultron och svartvinbärsblad. Läs mer…
Du behöver
Till Soppan
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
2 potatisar
1 palsternacka (valfritt)
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (400 g)
7 dl grönsaksbuljong
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
Salt och svartpeppar
1 dl havre- eller matlagningsgrädde (kan uteslutas)
Olivolja till stekning
Färsk persilja eller basilika som topping
Till kikärtorna
1 förpackning kokta kikärtor (ca 230 g avrunna)
1 msk olivolja
0,5 tsk rökt paprikapulver
Salt
Förbered grönsakerna: Skala och hacka lök, vitlök, morötter, potatis och palsternacka i mindre bitar.
Fräs grönsakerna: Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och fräs lök och vitlök mjukt. Tillsätt tomatpuré, rör om och låt fräsa någon minut till.
Koka soppan: Lägg i resten av grönsakerna, häll på krossade tomater och grönsaksbuljong. Krydda med paprikapulver, timjan, salt och peppar. Låt småkoka i ca 20 minuter eller tills grönsakerna är helt mjuka.
Mixa soppan: Använd stavmixer (eller vanlig mixer) och mixa soppan slät. Tillsätt grädde om du vill, och smaka av med mer salt och peppar.
Rosta kikärtorna: Sätt ugnen på 200°C. Skölj kikärtorna, torka dem torra med hushållspapper. Blanda med olivolja, rökt paprikapulver och lite salt. Rosta på bakplåtspapper i ca 25–30 minuter tills de är gyllene och krispiga.
Servera: Häll upp soppan i skålar, toppa med de rostade kikärtorna och färska örter.