Prova rosevin med Vinia och Eva Weckström

Vad är godare, mer läskande och vackrare än glittrande rosévin i glaset en lat sommardag? Rosévin i allsköns olika nyanser är idag omåttligt populärt både att njuta i ensam majestät, och att matcha med olika anrättningar. Rosévin är antagligen det mest mångsidiga vinet i världen och alltid ett pålitligt val.

Vi på Vinia kontaktade en av Sveriges främsta vinexperter och provningsledare, Eva Weckström. Eva skapade denna fantastiska vinprovning med våra roséviner!

Lycka till med provningen och glöm inte att boka in Eva på framtida vinprovningar!

FRAMSTÄLLNING

Metoderna man framställer rosévin på är huvudsakligen saignée, ”avblödning”, där man helt enkelt tar bort en del av musten vid tillverkning av rött vin och använder denna till rosévin.

Ett annan sätt är att krossa de blå druvorna och låta skalen ligga med i musten och urlakas för att vinet ska få den färgnyans vinmakaren tänkt sig. Det är alltså i skalet på druvan färgpigmenten sitter, tillsammans med mycket av det som ger vinet dess smak och doft. Skalen urlakas alltifrån några ynka timmar till flera dagar beroende på hur mycket färg man vill ha och vilken stil man önskar.

Störst producenter av rosévin är Frankrike, Italien, USA och Spanien. I soliga Provence i södra Frankrike utgör denna produktion 87% och nästan hälften av landets rosévinsproduktion sker i just Provence. En kuriositet är att uttrycket ”Pimpinella” historiskt syftar på just rosévin som kryddats med roten från växten pimpinella, och som även fick ge namn åt själva vinet.

C M Bellman skanderade om just detta och pimpinella dyker upp i texterna i flera av hans verk.
(Att krydda vin var inte ovanligt förr. Örter, rötter och kryddor gav ökad hållbarhet och kamouflerade även eventuella dåliga smaker)

HISTORIA

Franska Provence anses allmänt som rosévinets vagga. Mest troligt var de tidigaste röda vinerna historiskt väldigt ljusa, som dagens mörkare roséviner. Metoderna vi har idag för  vinframställning fanns ju inte på den tiden och allt gjordes för hand, eller fot. Druvorna plockades för hand och för att krossas och pressas trampades de.

Grekiska handlare tog med druvan till södra Frankrike runt 600 år f.v.t. När romarna grundade staden Aquae Sextiae, Aix en Provence, 122 f.v.t. hade rosévinet redan etablerat sig i medelhavsregionen. Under medeltiden hade munkarna i området rosévinet som främsta inkomstkälla. När adelsmän och militära ledare etablerade sig i området och köpte vingårdar blev rosévinet så småningom en lyxvara som föredrogs av kungligheter och aristokrater.

Även när man senare började låta skalen ligga i musten längre för ett mörkare och tanninrikare vin så var detta inte speciellt populärt. Än idag skapas roséviner av världsklass i regionen.

LÅT OSS PROVA

Åter till nutid. 2020 visade sig komma med stora utmaningar och tyvärr kanske vi umgås lite mindre än vanligt över ett glas rosévin i år. Speciellt på filtar, uteserveringar, krogar och restauranger som vi annars brukar. Eftersom vi har en fin portfölj av roséviner i olika stilar hos oss på Vinia, tänker vi att ni kan hänga med oss på en lärorik rosévinsprovning! Så kan ditt vinintresse få en liten en knuff och du kommer förhoppningsvis att få massor av inspiration. Kanske hittar du ett nytt favoritvin bland nedan utvalda godsaker.

Så varmt välkommen till en djupdykning i vinets smakrika värld. Inspireras av olika rosa  färgtoner, lockande dofter och fräscha sommarsmaker och lär dig samtidigt att prova vin som proffsen. Observera olika karaktärsdrag på vinerna och upptäck likheter och skillnader. Prova själv, med familj eller vänner via Skype, Zoom eller IRL. Kör vinprovningen närsomhelst på dagen, på stranden, innan middagen, på festen som ett extra moment eller printa ut dessa instruktioner och ge bort provningen som present ihop med vinerna vi valt ut!

VÅRA UTVALDA VINER:

Vi har valt ut tre roséviner med olika ursprung, stil och doft och smakprofil. Ordningen är viktig då det alltid är bra att börja från ljus till mörk, från lätt till fyllig, från elegant till smakrik och
så vidare.

1. 2018 STRATO, GRENACHE ROSÉ, KALIFORNIEN, USA
#2793, 89:-
2. 2019 MARLBOROUGH ESTATE SAUVIGNON BLANC ROSÉ, NZ
#6026, 99:-
3. 2019 PINK PET ROSÉ, 100 % SYRAH, SPANIEN
#6395, 69:-

PROVNINGEN
Förberedelser: Beställ samtliga eller ett par av vinerna. Försök se till att ha likadana glas att prova i, och gärna med rätt form(se nedan). Låna! Handla hem några av förslagen nedan om du önskar prova vinerna inte bara som de är men även med tilltugg. Detta är otroligt nyttigt för att se hur vinet beter sig ihop med mat/ snacks. När vinerna kommit stoppar du in dem i kylen.

Duka upp (med avstånd om ni är flera såklart) inne eller ute och kör igång! Ett vinglas per vin. OBS När man provar vin börjar man från vänster till höger. Lika bra att göra efter alla konstens regler. Häll upp vinerna, men tänk på att inte fylla glasen för mycket. Då blir det svårt att snurra på glaset. Samtidigt vill du bedöma och njuta av färgen. Lagom är alltså bäst. Se till att alla vinerna håller samma temperatur, och gärna att de är svala men inte iskalla. Är de väldigt kalla så prova bara om dem efter 30 minuter i glasen. Detta är en kul övning oavsett temperatur eftersom syret i luften också påverkar vinerna och de förändras efter lite tid i glaset.

Blir det vin över efter provningen? Inga problem. Korka igen flaskorna och förvara i kylen så håller de ett bra tag. Prova dem till olika mat! Rosévin är otroligt mångsidigt och det är förvånande ibland hur väl de gifter sig med tilltugg, smårätter, sallader, pizza, gratäng men även fågel, kalv, lamm etc.

VAD SKA JAG HA FÖR GLAS?
Glaset är viktigare än man tror. Det är också otroligt viktigt att prova samtliga viner i samma typ av glas- annars blir jämförelsen missvisande. Form, tjocklek, material och storlek spelar in i doft- och smakupplevelsen. Allra viktigast när man provar vin är att glaset har vad man kallar för tulpanform- att glaset är avsmalnande uppe i mynningen. Då samlar man de doftämnen, estrar, som vinet avger och när de stiger uppåt får näsan och dina doftreceptorer en chans att upptäcka vinets karaktär. Ett glas med en bred, och ”trumpetformad” mynning släpper ut dessa härliga dofter åt alla håll och de försvinner iväg innan du hinner registrera dem. Snurra gärna på glaset för att hjälpa estrarna/dofterna lite extra att i en virvelvind av olika intryck nå din näsa.

HUR PROVAR JAG?
Druvornas egna karaktärsdrag, vinodlingen i sig, vinlandet, vinregionen, vinstilen, klimatet, jordmånen, vinframställningen, lagringen och mycket mer påverkar slutresultatet i flaska och glas. Grunderna i hur man provar vin är en ovärderlig hjälp för att få absolut bästa upplevelse och för att lära känna vinet. Nedan får du en liten lathund som du kan använda. Genom att på rätt sätt iaktta, dofta och smaka får du en mängd ledtrådar. Du kommer att hitta olika kännetecken och genom att systematiskt gå igenom vinet och sedan lägga ihop ledtrådarna så får du ett hum om vilket vin, eller druva, eller ursprung som finns i glaset. Framförallt att gå fram och tillbaka och jämföra färg, doft och smak på flera viner är ovärderligt.

Skriv ner dina iakttagelser för varje vin. Dela in i utseende, doft, och smak. Är det svårt? Absolut. Det krävs träning! Skriv istället först bara om du tycker om vinet, och varför. Till syvende och sist är det ju en stor del av det hela- att lära sig vad man gillar, och vad man möjligen tycker mindre om i denna djungel av viner. Är ni flera som provar vinerna och kan ha någon som häller upp till er kan ni göra en variant, och låta hen hälla upp vinerna i en annan ordning, och att ni provar vinerna blint. Eller i detta fallet blir det vad man kallar ”halvblint” eftersom ni vet vilka viner ni provar men inte vilket glas de är upphällda i. Kul att bedöma vinerna förbehållslöst. Detta funkar ju bäst om deltagarna inte sett flaskorna innan då färgen ju avslöjar dem annars.

TIPS! Prova alltid vinerna först UTAN tilltugg. MEN, prova gärna även med tilltugg eller småplock för att se hur vinet funkar till mat. Salt och fett är till exempel alltid vänner till vin. Har vinet hög syra så rundar saltet och fettet av denna och lyfter fram bärigheten. Är vinet strävt så slipas även strävheten ner betydligt av fett och salt(gäller ju iofs mest röda viner men även stadigare roséviner).

En enkel övning är salta potatischips utan smaksättning. Prova vinet utan, sedan efter att du tuggat i dig några chips. Stor skillnad! Några godsaker att prova till vinerna i denna provning förutom chips är exempelvis milda mjuka ostar som brie-, get- eller kittost, milda charkuterier, nässelsoppa, sparris, allsköns sallader, toast skagen, halstrad fisk, gravad eller rökt lax, Bouillabaisse, pasta med spenat, parmesan och pinjenötter.

LATHUND, VINPROVNINGSMETODIK

UTSEENDE/ÖGA: FÄRG och NYANS
Färg- Ljus lökskal, ljus lax, mörk lax, bubbelgumsrosa, hallon, körsbär
Intensitet- Vattenvit, ljus, medium, intensiv/mörk
Gardiner/tårar/ben (på glasets insida efter snurr)- hur länge blir de
kvar?

DOFT/NÄSA: KARAKTÄR och INTENSITET
Snurra, stoppa ner näsan i glaset, dra in flera gånger. Är doften svag,
medel eller intensiv? Några olika huvudkategorier att börja med.

Doftar det….:
-Frukt och/eller bär? Gröna, gula, orange, röda, eller mörka?
-Blommor? Vilken typ? Vita, gula, rosa, röda? Art?
-Örter? Färska, torkade? Vilka?
-Kryddor? Är det exempelvis julkryddor, eller vit/svartpeppar?
-Ekfat? Brynt smör, popcorn, vanilj, knäck, choklad, Kaffe
-Animaliska toner? Kallskuret, Bacon, läder, ladugård, gödsel
-Mineraler? Krita, granit, skiffer, svavel, diesel

SMAK/MUN: GRUNDSMAK, alkohol och strävhet

I munhålan känner vi grundsmakerna; syra, sötma, sälta, bitterhet, och
umami men även vinets fyllighet, strävhet och alkohol. Dock UPPLEVER
vi att vinet ”smakar” som det doftar, eftersom vi har tillgång till våra
doftreceptorer även när vi smakar på vinet. Tänk på när du är förkyld- då
är näsan blockerad och maten/drycken ”smakar” inget. Dock kan vi
fortfarande KÄNNA syra, sötma, sälta etc på tungan.

När du nu provar vinet- tag en rejäl klunk, snurra runt den i munnen
och ”känn” på vinet. Är munkänslan lätt, medel eller är vinet fylligt? Hur
är syran? Drar det ihop sig rejält på sidan av tungan, som när du biter i
en citron, då är syran hög. Hur är sötman? Känns vinet knastertorrt eller
finns det lite sötma? Även roséviner kan erbjuda viss strävhet- är den
obefintlig, låg eller kännbar? När du svalt undan eller spottat- känns
alkoholen av? Ligger vinet kvar och smakar, och hur länge?

-Fyllighet? Lätt, medel, fylligt
-Syra? låg, medel, hög
-Sötma? Torrt, halvtorrt, sött
-Tannin?(strävhet/garvsyra). Mjukt, medium, strävt
-Alkohol? Låg, medium, hög
-Längd? eftersmak. Ett viktigt kvitto på kvalitet. Hur länge ligger vinet
kvar och smakar innan det klingar av. Ett mindre exklusivt vin har kortare
eftersmak, ett vin av hög kvalitet har lååång eftersmak.

DOFTA, SÖRPLA, JÄMNFÖR, UTVÄRDERA. LYCKA TILL!

EVAS EGNA PROVNINGSANTECKNINGAR:
2018 STRATO, GRENACHE ROSÉ, CALIFORNIA, USA

UTSEENDE: MYCKET LJUST LÖKSKALSFÄRGAT
DOFT: FÖRSIKTIG, SVAG MEN ANGENÄM DOFT, LITE UTVECKLAD, I KARAKTÄRENSMÖRBLOMMA, FÄRSKA ÖRTKRYDDOR, SMÖRKOLA, BLODGRAPE, PERSIKA, GULA
PLOMMON, VITA VINBÄR OCH SOLMOGNA SMULTRON.

SMAK: TORR, LÄTT TILL MEDELFYLLIG. FÖRSYNT MED MEDELHÖG SYRA, FIN STRUKTUR
MED KÄNNBAR ALKOHOL, SVAG STRÄVHET OCH TONER AV PERSIKA, MAKADAMNÖT,
LAVENDEL, VINBÄR OCH SMULTRON SAMT VISS TREVLIG BESKA. LITE VAXIG FYLLIGHET,
LJUVLIG TILL DET MESTA I MATVÄG!
(SOCKERHALT MINDRE ÄN 3 GRAM, ALKOHOL 12 %)

2019 MARLBOROUGH ESTATE SAUVIGNON BLANC ROSÉ, NZ

UTSEENDE: LJUS TILL MEDELINTENSIVT LAXFÄRGAD.

DOFT: AROMATISK OCH ÖRTIG, STOR DOFT. VI BJUDS PÅ VINBÄRSBLAD, NÄSSLOR,GRÖN TOMAT, VITA VINBÄR, KRUSBÄR, RABARBER, LJUSA SYRLIGA KÖRSBÄR,
BLODAPELSIN SAMT LJUS CHOKLAD.

SMAK: TORRT OCH SMAKRIK MED FRISK HÖG SYRA. MEDELFYLLIGT MED FIN
KONCENTRATION OCH I KARAKTÄREN SYRLIGA RÖDA BÄR, LINGON, TOMATKVIST,
SVARTA VINBÄRSBLAD, NÄSSLOR, RABARBER, LAKRITSROT. REN SNYGG EFTERSMAK,
ÖVER MEDELLÄNGD. SAFTIGT, SMAKRIKT OCH GOTT!
(SOCKERHALT MINDRE ÄN 6 GRAM, ALKOHOL 9,5 %. FÄRGEN KOMMER FRÅN 2 %
MALBEC))

2019 PINK PET ROSÉ, LOS ALJIBES ESTATE, SPANIEN

UTSEENDE: MEDELINTENSIV, KÖRSBÄRSROSA.

DOFT: GENERÖS, STOR OCH SOLMOGEN DOFT AV JORDGUBBSSYLT, PERSIKA, ROS,
SMÖRKOLA, JENKA OCH HALLONBÅTAR SAMT HALLONBALSAMICO.

SMAK: TORRT VIN MED BALANSERAD SYRA, SVAG STRÄVHET OCH EN SAFTIGT, FRUKTIG
SMAK MED TONER AV JORDGUBB, NYPONROS, MOGNA HALLON OCH EN SVAG, TREVLIG
BITTERHET SOM GER KARAKTÄR. BRA TILL MYCKET MAT!
(SOCKERHALT MINDRE ÄN 3 GRAM, ALKOHOL 12,5 %. 100 % SYRAH)

Skribent av denna artikel och och handledare på din rosévinsprovning är
diplomerade sommelieren Eva Weckström. Eva är frilansande
sommelier, flitigt anlitad provningsledare i hela landet, etablerad och
publicerad vinskribent samt en passionerad matlagare. Eva håller mat/
vinkurser, utbildningar och provningar och har i ett par år nu haft sin 10-
veckors Vinskola Online på nätet som blivit stor succé.

Läs mer om detta, och om Eva på www.evasvinochmat.com.

Kolla även in hennes blogg www.mindthewine.com

 

Bilagor för nedladdning

Ladda ner bilagor från Dropbox

Föregående inlägg

Toast Skagen