Matcha tomat och vin?

Matcha tomat och vin?

Snart börjar tomatsäsongen på allvar och den kanske redan har börjat för er som har växthus eller tomater inomhus. Denna underbart härliga grönsak, eller frukt som den faktiskt klassas som, är underbar som den är eller i maträtter.

Som med all mat- och vinmatchning så gäller det att balansera syra, fetma, sötma, sälta samt textur. Varför upplever en del då att det är svårt att matcha vin med tomat? Svaret ligger i att tomater inte bara är fullproppade med frukt utan även har mycket syra.

Så låt oss säga att ni matchar en tomatbaserad rätt med en fyllig chardonnay med låg syra. Syran i tomaten kommer då att dämpa alla tydliga smakämnen i vinet och vinet kommer att framstå som lite tråkigt och platt. Sedan bör vi så klart även se till vilka tillbehör och kryddningar, texturer som tomaten tillagas med. Det är nog inte många som äter rå tomat och dricker vin till 😉

Låt oss bryta ner detta ytterligare i fyra riktlinjer gällande tomat och vinmatchning.

  • Fundera kring förberedelse och tillagning av tomaten. Färska och råa tomater har oftast högre syra och kräver en vinmatchning med liknande profil. När tomaten tillagas sjunker syrahalten något och fler vinmatchningar blir tillgängliga, inkluderat några lättare röda viner.
  • Vita viner som är lätta, krispigt friska och med hög syra fungerar nästan alltid. Försök att undvika viner med låg syra eller mycket fat. Sancerre, Muscadet, Oekad Chardonnay, Soave Classico, eller viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc är att föredra.
  • Undvik tunga tanninrika röda viner. Tanninet eller garvsyran kommer ta över fullständigt och den härliga frukten i tomaten försvinner. Vill ni dricka rött vin till så leta efter lättare eller medium fylliga röda viner tex en barbera eller Sangiovese utan allt för mycket fat.
  • Rosévin eller mousserande vin är kanske ändå bäst! Roséviner ger lite mer kropp samtidigt som de ofta har en härlig syrlighet som rimmar väl med tomaten.

Det var ett par tips och OBS vi menar inte att ni ska utesluta röda viner så fort det är tomat i en rätt men när dessa härliga solfrukter står i första rummet så är dessa riktlinjer en hjälp!

 

Pink Pet

Art.nr. 639501

Pink Pet

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

I doften finns intensiva toner av jordgubbar men också toner av rosor och viol. I smaken har vinet en väl balanserad syra och en viss struktur vilket gör att vinet är också ett perfekt matvin. Även i smaken finns tydliga toner av Jordgubbar och en del hallon. Läs mer…Föregående inlägg