Bästa vinet till korv?


Gillar ni korvar av alla dess slag men är fast i föreställningen att de bäst avnjutes tillsammans med öl? Faktum är att en lång rad viner passar utmärkt att matcha tillsammans med korv, men den bästa är kanske ändå druvan Cabernet Franc.
Cabernet Franc är en förälder till den mycket populära druvan Cabernet Sauvignon som idag är betydligt mer populär. Varför är det så? Cabernet Franc har ofta en mycket distinkt smak som, om den inte hanteras på rätt sätt med lämplig skörd- och jäsningsprotokoll, kan vara något stark och överväldigande.
Dessa distinkta smaker identifieras ofta som smak av grön paprika och kommer av en familj aromföreningar som kallas pyraziner vilka ofta har en örtiga och ibland skalbitterhet som en del har svårt för. Men om vinet vinifieras på rätt sätt så får vi ett fenomenalt och intressant vin som dessutom är perfekt att kombinera tillsammans med vin.
Vårt vin Fabien Demois från Chinon är mer fruktdriven i en fräsch och modern still men har ändå mycket ursprungstypiska drag med sina inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot.
På frågan om de gröna tonerna så menar producenten att de sedan länge är borta från hans viner och område.
”Under de femton år jag har odlat Cabernet Franc så har jag provat bären tre till fyra gånger innan skörd för att hitta det bästa datumet för skörd. En stor del av skörden utförs sedan för hand för att få så bra sortering av druvor som möjligt.
Gravitation är central i vinifieringsprocessen med lätt extraktion och varsam hantering av druvjuicen som lagras till 100 % i betongtank. Då vädret idag är varmare med varma september- och oktobermånader så tillåts druvorna mogna väl, grön paprika är sedan länge borta ur dess karaktär”
Men, nog om Cabernet Franc! – Vilka korvar blir extra bra tillsammans med Fabien Demois Chinon?
På grund av vinets höga syra så kommer en matchning med lite fetare korvar att passa utmärkt. Smakprofilen på en Cabernet Franc fungerar även mycket bra med tomat eller rökta smaker. Dvs All korst BBQ-korv och korv som grillas kommer fungera bra tillsammans. Även Bratwurst eller lite mildare italienska korvar passar riktigt bra ihop.
Även lite kryddstarkare korvar kan faktiskt fungera bra med vin, oftast så är het mat och tanniner en stor no no, men vinets saftiga frukt och frånvaro av allt för tuffa tanniner gör att de ofta fungerar tillsammans. Men var försiktig för tannin och hetta kan bli otroligt fel.
Lycka till i köken!
Chinon Fabien Demois
Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Läs mer…






