Styr smaken i rosévinet med hjälp av sött salt och surt i maten

”Rosévin funkar till allt men passar till inget” är ett gammalt uttryck. Det är naturligtvis inte sant! Rosé ligger mitt emellan vitt och rött i smak och fungerar därför bra till lättare kött- och fiskrätter, kyckling, sallader och småplock. Friskheten i rosé gör även att de kan bli en bra match till mat som är lite fet eller kombineras med feta såser.

Men precis som med vitt och rött vin påverkas rosévinets smak när man äter det tillsammans med olika rätter. Tricket för att maxa smaken är att tillföra mer eller mindre av de fem grundsmakerna; sötma, sälta, syra (surt), beska och umami i maten.

Om man upplever rosévinet som för friskt i smaken, kan man pressa citron över maten. Då upplevs vinet som mindre friskt. Men kan även krydda maten med lite mer salt för att få samma effekt.

Tillsätter man däremot sötma i maten upplevs vinet som ännu friskare.

Ett rosetips är Strato Grenache Rosé. Ett friskt rosévin med inslag av smultron, skogsbär, vattenmelon, blodgrapefrukt, örter och röda vinbär.

 

Art.nr.