Allt du inte visste om rosévin!

”Rosévin funkar till allt men passar till inget” är ett gammalt uttryck. Det är naturligtvis inte sant! Rosé ligger mitt emellan vitt och rött i smak och fungerar därför bra till lättare kött- och fiskrätter, kyckling, sallader och småplock. Friskheten i rosé gör även att de kan bli en bra match till mat som är lite fet eller kombineras med feta såser.

Men precis som med vitt och rött vin påverkas rosévinets smak när man äter det tillsammans med olika rätter. Tricket för att maxa smaken är att tillföra mer eller mindre av de fem grundsmakerna; sötma, sälta, syra (surt), beska och umami i maten. Så hur ska man egentligen tänka? Bli proffs på rosé med våra 10 (mer och mindre) oväntade fakta om det rosa vinet!

Rosékunskap – 10 fakta!

  1. Rosévin kan beskrivas som ett vitt vin som fått en aning färg på grund av sin kontakt med druvornas skal. Eller som ett rött vin som har fått så lite färg på grund av sin begränsade tid i kontakt med de blå druvornas skal.
  2. När man pratar rosévin brukar man prata om två olika smaktyper. Friskt & bärigt signalerar att vinet är lätt och fräscht i smaken. Fruktigt & smakrikt rosévin är i sin tur fylligare och med högre sötma.
  3. Om du tycker att rosévinet smakar för friskt kan du pressa citron över maten. Det kommer att göra att vinet känns mindre friskt. Slut på citron? Krydda maten med lite extra salt, det ger samma effekt! Om problemet är omvänt, dvs. att vinet känns för sött: tillsätt sötma till maten, då kommer vinet att upplevas som friskare.
  4. Roséviner passar ofta bättre till tomatbaserade rätter än vitt och rött. De ger lite mer kropp samtidigt som de ofta har en härlig syrlighet som rimmar väl med tomaten.
  5. Rosé ligger mitt emellan vitt och rött i smak och fungerar därför bra både till lättare kött- och fiskrätter, kyckling, sallader och småplock. Friskheten i rosé gör även att de kan bli en bra match till mat som är lite fet eller som kombineras med feta såser.
  6. Roséviner görs av blå druvor och färgen sitter i skalet. Det finns två sätt att få till färgen.
    1. Vinmakaren låter skalen ligga kvar i vinmusten tills önskad färg är uppnådd.
    2. Vinmakaren pressar druvorna försiktigt.
  7. Metoden att göra rosévin är genom att blanda rött och vitt vin är inte längre tillåten inom EU. Rosévin får endast göras på blå druvor nuförtiden.
  8. Rosévin är charkbrickans bästa vinmatchning pga vinets mellanting mellan att vara ett rött och vitt vin. En fruktig syrahrosé har ofta förmågan att höja smakerna på charkuterierna eller ostarna.
  9. Konsumtionen av rosévin har ökat de senaste åren, både i Sverige och internationellt. Trenden visar även att vi njuter av rosévin året runt – det är inte längre en dryck som endast förknippas med sommaren.
  10. Rosévin bör serveras vid 8–10 grader. Om det serveras för varmt tappar man i friskhet. Om det serveras för kallt tappar man i doft och smak. Ställ rosévinet i kylen minst två timmar innan det ska serveras.

Till sist – ett rosétips!
Ett rosétips är Pink Pet, som hör till kategorin fruktigt & smakrikt. I doften finns intensiva toner av jordgubbar, rosor och viol. Syran är välbalanserad, vilket tillsammans med viss struktur gör det till ett perfekt matvin. Avnjut det med fördel till allt från charkbrickan till pestopastan med kyckling och den rustika bönsoppan pistou.


Föregående inlägg
Nästa inlägg

Grillad oxkind