Fredagsdesserten med Roy Fares – Citron och marängpaj

Cava Roy Brut Nature (Nyhet)

Art.nr. 5063201

Cava Roy Brut Nature (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.

Läs mer…


Du behöver

Pajdeg

60 g florsocker [1 dl]
180 g vetemjöl [3 dl]
120 g smör
15 g äggula [1 st]

Citronkräm

1 gelatinblad
150 g citron, saft från (1,5 dl)
180 g strösocker [2 dl]
200 g vatten [2 dl]
30 g majsstärkelse [0,75 dl]
40 g äggula [3 st]
30 g osaltat smör

Italiensk maräng

125 g äggvita [5 st]
75 g vatten [0,75 dl]
210 g strösocker [2,5 dl]

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  2. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter och nagga botten med en gaffel.
  3. Frys pajformen i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader och grädda botten cirka 10 minuter, tills den fått en fin färg. Ta ut och låt svalna.
  4. Citronkräm
    Lägg gelatinblad i kallt vatten.
  5. Blanda citronsaft, strösocker och 100 g vatten i en kastrull.
  6. Blanda 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke och blanda med en visp. Koka upp del 1 och häll det över del 2 blanda väl och sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omröring tills krämen tjocknar.
  7. Häll över det i en annan bunke, krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i tillsammans med smöret och rör runt och låt svalna. Fyll pajformen och stoppa in i frysen, viktigt att krämen satt sig innan du börjar med marängen.
  8. Italiensk maräng
    Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockret med en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall.
  9. Montering
    Fyll pajformen med citronkräm och stoppa i i frys.
  10. Stryk på med maräng och bränn marängen med en brännare.
  11. Låt tina i rumstemperatur eller i kylen över natten innan servering.

Föregående inlägg
Nästa inlägg