Fredagsdesserten med Roy Fares – Citron och marängpaj


Cava Roy Brut Nature (Nyhet)
Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.
Du behöver
Pajdeg
60 g florsocker [1 dl]
180 g vetemjöl [3 dl]
120 g smör
15 g äggula [1 st]
Citronkräm
1 gelatinblad
150 g citron, saft från (1,5 dl)
180 g strösocker [2 dl]
200 g vatten [2 dl]
30 g majsstärkelse [0,75 dl]
40 g äggula [3 st]
30 g osaltat smör
Italiensk maräng
125 g äggvita [5 st]
75 g vatten [0,75 dl]
210 g strösocker [2,5 dl]
Gör så här
- Pajdeg
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. - Plasta och låt stå i kylen 20 minuter. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter och nagga botten med en gaffel.
- Frys pajformen i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader och grädda botten cirka 10 minuter, tills den fått en fin färg. Ta ut och låt svalna.
- Citronkräm
Lägg gelatinblad i kallt vatten. - Blanda citronsaft, strösocker och 100 g vatten i en kastrull.
- Blanda 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke och blanda med en visp. Koka upp del 1 och häll det över del 2 blanda väl och sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omröring tills krämen tjocknar.
- Häll över det i en annan bunke, krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i tillsammans med smöret och rör runt och låt svalna. Fyll pajformen och stoppa in i frysen, viktigt att krämen satt sig innan du börjar med marängen.
- Italiensk maräng
Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockret med en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall. - Montering
Fyll pajformen med citronkräm och stoppa i i frys. - Stryk på med maräng och bränn marängen med en brännare.
- Låt tina i rumstemperatur eller i kylen över natten innan servering.