Roy Fares saftiga lussebullar med pistagekräm

Cava Roy Brut Nature (Nyhet)

Art.nr. 5063201

Cava Roy Brut Nature (Nyhet)

 • Sötma
 • Fyllighet
 • Fruktsyra

Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.

Läs mer…


Du behöver

Saffranslag

2 g saffran
12 g strösocker [1 msk]
15 g cognac (eller vodka (1,5 msk)

Pistagefyllning

300 g vatten, varmt
150 g pistagenötter
100 g smör
5 g vaniljsocker
130 g strösocker [1,5 dl]
10 g apelsinblom [1 tsk]

Fördeg

500 g mjölk, rumsvarm [5 dl]
40 g jäst
1,5 g saffranslag, se recept ovan alt 1 g saffran
180 g strösocker [2 dl]
500 g vetemjöl [8 dl]

Tillsätt i fördegen

150 g smör, rumstempererat
6 g salt [1 tsk]
ca 320 g vetemjöl [ca 5,5 dl]

Pensling och garnering

1 ägg
pärlsocker
pistagenötter, hackade

Gör så här

 1. Saffranslag
  Mortla strösocker och saffran (gärna hela pistiller) och lägg över det i en liten burk med lock och blanda i konjak eller vodka. Kan stå i kylen en längre tid. Blir det över så är det bara att frysa in det till nästa jul.
 2. Pistagefyllning
  Värm vatten i en kastrull tills det börjar ryka. Lägg pistagenötterna i en skål och häll över vattnet, täck med plastfolie och och ställ åt sidan medan du gör färdig degen.
 3. När degen är klar silar du av vattnet från pistagenötterna och lägger dom i en matberedare tillsammans med strösocker och vaniljsocker. Mixa till en slät och fin kräm och blanda det med rumstempererat smör. Smaksätt med apelsinblomsvatten om du vill.
 4. Saffransdeg
  Blanda mjölk, jäst, saffran eller saffranslag, strösocker och 8 dl vetemjöl, knåda till fin en deg. Använder du en köksassistent så rekommenderar jag att köra den med krok 10-15 minuter på låg hastighet. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 25-30 min. Blanda sedan i de resterande ingredienserna som smör, salt och 5,5 dl vetemjöl i fördegen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig, elastisk och börjar släppa kanterna. Det kan behövas mer mjöl, om degen är kladdig tillsätt lite i taget tills den fått fin konsistens. Utan köksassistent då är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge.
 5. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 3-4 mm tjock på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen och rulla ihop till en rulle. Dela rullen i 40 lika stora bitar. Skär igenom i mitten på varje bit men inte så att den delas helt, lägg bullen på plåt med bakplåtspapper med snittytan upp och ner och separera på bullen där du gjort snittet, så det lite ser ut som en klase.
 6. Täck med plastfolie och låt jäsa ordentligt minst 80 minuter.
 7. Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över hackad pistage och pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg, ta ut och låt svalna.

Servera tillsammans med ett glas Cava Roy Brut Nature!


Föregående inlägg
Nästa inlägg