Fredagsdesserten med Roy Fares – Cheesecake med vit choklad och hallonswirl

Cava Roy Brut Nature (Nyhet)

Art.nr. 5063201

Cava Roy Brut Nature (Nyhet)

 • Sötma
 • Fyllighet
 • Fruktsyra

Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.

Läs mer…


Du behöver

Botten

200 g digestivekex [14]
30 g strösocker [2 msk]
10 g vaniljsocker [1 msk]

Hallonkräm

250 g hallonpuré
45 g strösocker [0,5 dl]
50 g vatten [0,5 dl]
1 limefrukt, saften
25 g majsstärkelse
25 g vatten

Fyllning

200 g vit choklad
900 g färskost, rumstempererad
180 g strösocker [2 dl]
30 g vetemjöl [0,5 dl]
5 g vaniljsocker [0,5 msk]
250 g gräddfil, rumstempererad [2,5 dl]
165 g ägg, rumstempererade [3 st]
30 g äggula [2 st]

Gör så här

 1. Botten
  Sätt ugnen på 200 grader varmluft och smält smöret i en kastrull. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och mixa ihop. Tillsätt smöret och blanda ordentligt.
 2. Fördela blandningen jämnt på botten av en springform, 23-24 cm i diameter, som du har smörat och mjölat lite lätt på kanterna och lagt ett bakplåtspapper i botten på. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en slickepott och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
 3. Hallonkräm
  Blanda maizena och 25 g vatten i en liten skål.
 4. Blanda ihop hallonpurén med strösocker, 50 g vatten och limesaft i en kastrull. Koka upp och blanda i maizenablandningen och låt koka under omröring i 2-3 minuter tills du har en fin kräm. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna helt.
 5. Cheesecakefyllning
  Sätt ugnen på 200 grader. Smält vit choklad försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
 6. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl fluffigt i en bunke. Vispa i 3-4 minuter och vispa sedan i gräddfil. Ställ bort elvispen och ta fram en slickepott. Blanda ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga, sist blandar du i smält vit choklad.
 7. Häll halva fyllningen i springformen, klicka ut lite hallonkräm här och där och häll sedan på resterande fyllning. Lägg några klickar kräm uppe på och marmorera sedan med baksidan av en slickepott.
 8. Stoppa in cheesecaken i ugnen på 200 grader och sänk värmen direkt till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45-50 minuter. Stäng av ugnen, lufta några sekunder och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 50 minuter. Ta ut och låt svalna ute innan du ställer in den i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den blir riktigt krämig.

Servera tillsammans med ett glas Cava Roy Brut Nature