Ugnsbakad lax med hasselbackspotatis

Vid-A Sauvignon Blanc (Nyhet)

Art.nr. 2383-01

Vid-A Sauvignon Blanc (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, örter, krusbär och citrus. Läs mer…


Du behöver

Lax

1kg laxfilé
1.5 msk flingsalt
2 tsk rosépeppar
2 tsk kummin
1 tsk råsocker
1.5 citron
1 msk olivolja
Dill och rosmarin till garnering

Hasselbackspotatis

18 fasta potatisar
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
3 krm paprikapulver
75g smör
2 ¼ ströbröd
Riven hårdost

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Använd en slev eller äggskärare för att skära lameller i potatisen och för att se till att ni inte skär för långt. Använd en tunn kniv för bästa resultat. Skär även av en tun skiva av botten på potatisen så ligger den still och får en jämnare yta. Lägg potatisen i en ugnsform, smaksätt med kryddor och salt samt lägg en skiva smör på toppen av potatisen och hyvla lite ost på varje potatis.

Sätt in i ugnen och baka i ca 30 minuter. Ös då och då med smöret. Dra sedan ner temperaturen till 200° och ställ potatisen längst ner i ugnen.

Medan potatisen är i ugnen, lägg laxsidan på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Lägg flingsalt, rosépeppar, råsocker, kummin i en mortel. Tvätta sedan citronerna och riva citroskal från 1.5 citroner. Var försiktig så att den gula zesten endast används och inte för mycket av det vita skalet vilket ger beska.

Mortla sedan samman kryddor och zest och gnid in över laxens köttsida. Ringa sedan olivolja över laxen. Samt skär citronen i skivor och lägg bredvid laxen. Baka i ugnen i ca 25 minuter.

Servera tillsammans med en gremolatasås och ett glas krispig och fruktig sauvignon blanc.