Lammstek från Ribera del Duero

Viña Solorca Crianza

Art.nr. 2104-01

Viña Solorca Crianza

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Doft: Kraftfull mörk frukt med ton av mörka körsbär, björnbär, stänk av mycket mogna jordgubbar samt lätt kryddighet och toner av fat.
Smak: Stor och komplex fruktig smak där doften återspeglas även beträffande kryddighet och balanserad fatton. Kroppen är stor och helheten bär väl såväl tanniner som eldighet och det hela avslutas med en fin fruktsyrlighet.
Läs mer…


Du behöver

Lammstek

1.5 kg lammstek med ben
2 msk olivilja
1 tsk färsk timjan
3 vitlöksklyftor, fint skurna
150 ml torrt vitt vin
300 ml vatten
2 msk vitvinsvinäger
Juice från 1 citron
500-600g potatis
2 gula lökar
Salt
Svartpeppar

I Ribera del Duero äts det väldigt mycket lamm och en lammgryta eller lammstek är något som flera gånger i veckan äts i denna del av Spanien. Här kommer ett recept på en smakrik lammstek.

Gör så här:

Gnid in lammsteken med hälften av olivoljan samt salta och peppra generöst. Gnid in timjan över hela lammsteken. Låt sedan lammet vila i 1h för att alla kryddor ska gå in i köttet.

Skala potatisen och skär den i ca 1 centimeter tjocka skivor. Lägg i en ugnsform. Skiva sedan löken och blanda in den tillsammans med potatisen. Skala vitlöken och låt klyftorna ligga hela bland potatisen. Värm upp ugnen till 230°.

Häll sedan vitt vin, vinäger och citronjuicen i en kastrull och låt koka upp. Skär sedan små snitt i lammsteken och tryck in vitlök i dessa snitt. Gnid in lammsteken med den resterande olivoljan.

Lägg sedan lammsteken på potatisen och häll hälften av vinvätskan över steken och potatisen.

Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen och rosta steken i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 190° grader. Häll då och då över lite av vinvätskan. Om potatisen suger upp för mycket att såsen så gör mer. Fortsätt rosta lammet i 15 minuter till. Då bör det vara rosa eller i 25 minuter till för att det ska bli genomstekt.

Låt vila några minuter innan ni skär upp köttet.

Servera tillsammans med ett glas Viña Solorca Crianza

Tips: se vår guide vin som passar till lamm