Arroz de Pato – Portugisisk ank och chorizogryta

Viña Solorca Crianza

Art.nr. 2104-01

Viña Solorca Crianza

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Doft: Kraftfull mörk frukt med ton av mörka körsbär, björnbär, stänk av mycket mogna jordgubbar samt lätt kryddighet och toner av fat.
Smak: Stor och komplex fruktig smak där doften återspeglas även beträffande kryddighet och balanserad fatton. Kroppen är stor och helheten bär väl såväl tanniner som eldighet och det hela avslutas med en fin fruktsyrlighet.
Läs mer…


Du behöver

Arroz de Pato

1 hel anka
3 dl extra långkornigt ris
2 lökar
1 morot , skuren i mycket små tärningar
3 vitlöksklyftor , hackade
1 lagerblad
½ chouriço (portugisisk chorizo)
1 ⅛ dl rött vin
5 matskedar olivolja
Salt
Peppar

Detta recept har Chouriço i sig vilket påminner om Spansk Chorizo men har en mer rökig karaktär. Det går bra med vanlig chorizo. Ni kan få lite rökighet genom att steka med en bit rökt pancetta eller annat rökt kött.

Gör så här:

Lägg ankan i en gryta. Tillsätt en halv lök, lagerbladet, rödvin och lite salt.

Täck med vatten och koka på medelvärme i 1 timme och 30 minuter eller, beroende på ankans kvalitet, tills köttet börjar lossna från benen. Om kokvattnet avdunstar för mycket, tillsätt kokande vatten.

Ta bort ankan från grytan. Ta bort skinnet och benen och hacka köttet i bitar.

Filtrera kokvattnet och spara denna buljong till tillagning av riset. Finhacka löken.

Hacka ¾ av chorizon grovt.

Hetta upp olivoljan i en stor panna och fräs lök, vitlök, morot och hackad chorizo.

Fräs på medelvärme tills de är gyllenbruna.

Tillsätt riset och stek i 1 minut under ständig omrörning. Tillsätt ca 1.2 liter av den reserverade buljongen och koka i 10 minuter.

Korrigera kryddningen om det behövs. Tillsätt köttet och blanda väl.

Förvärm ugnen till 180° , häll ankriset med vätskan (om det finns någon kvar), i en stor ugnsform och jämna ut toppen.

Garnera med de resterande chorizoskivorna och grädda i 15 minuter eller tills riset är gyllenbrunt.

Servera mycket varmt.