Butter board – Ett festligt och kul sätt att matcha mat och vin!


För ett tag sedan så översvämmades nätet av Tiktok-trenden ”Butter boards”, och det är inte konstigt för det är ett väldigt trevligt sätt att äta på och ett fantastisk variationsrikt sätt att matcha mat och vin då så många smakförstärkare finns med.
Låt säga att ni är sugna på krispig sauvignon blanc. Välj då en Sancerre eller Morandé Estate Sauvignon Blanc och lägg på getost, lite honung, kanske ett uppskuret fikon och en mandel eller två. Har ni flera viner så varför inte variera fler smakkombinationer i ett rutnät på er smörbräda! Och när vi ändå håller på att experimentera för fullt. Varför inte låta Arlas smör konkurrensutsättas av ett franskt eller danskt smör!
Så gör du
1. Bred ut rumsvarmt smör på ett fat.
2. Lägg på topping
3. Servera med exempelvis rostat surdegsbröd till.
Du kan också välja att först mixa smöret med till exempel vitlök och persilja.
Bäst resultat blir det om smöret precis är bredbart och att du toppar med ingredienser relativt omgående. En del färska örter oxiderar ganska snabbt så håll det färskt och nygjort. Om du vill förbereda lite så kan du bre på smöret och hålla det svalt i förtid.
Tips på härliga smaker som topping:
Kapris
Skivad rödlök
Ansjovis eller ansjovispasta
Nduja
Färska örter
Rostad vitlök
Färskt malen svartpeppar
Agave nektar
Ätbara blommor
Torkade körsbär
Smulad blåmögelost
Hackad brie
Smaksatt olivolja
Färskt apelsinskal
Lönnsirap
Varm honung
Balsamisk reducering
Färsk frukt
Dadlar
Torkade tranbär
Nötter
Färskt citronskal
Färskt limezest
Krossade paprikaflingor
Honung
Granatäpplefrön
Chiliolja
Rosmarin Salt
Smulad getost
Olivolja
Chiliflingor
Bubbel är alltid en härlig kombo så varför inte poppa en flaska LXRY Sparkling, eller Cava Roy!
Hoppas det smakar!
LXRY Sparkling
Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, krusbär och lime Läs mer…






