Sopa da Pedra – Portugisisk soppa på en sten

The Fox and the grapes

Art.nr. 236201

The Fox and the grapes

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Mycket mustigt, fruktigt, smakrikt vin med inslag av plommon, björnbär, kryddor, körsbär och färska örter. Läs mer…


Du behöver

Sopa da Pedra

100 g sidfläsk
200 g morcela, eller annan smakrik blodkorv (Torkad)
200 g chouriço/Chorizo (Torkad)
400 g potatis
500 g röda kidneybönor
1 msk olivolja
2 medelstora lökar
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
Salt
Svartpeppar
Färsk koriander

Sopa da Pedra är en klassisk matig soppa från Portugal med långa anor och en rätt som finns på otroligt många restauranger i Portugal.

För er som kan en del ord på portugisiska eller Spanska så har ni säkert sätt ordet Pedra som betyder sten och receptet har en lång historia som anknyter till en klassisk berättelse som återfinns i många varianter av ett liknande tema: hungriga resenärer anländer till en ny plats och börjar tigga om mat. Tyvärr för resenärerna finns ingen mat att erbjuda. Så resenärerna börjar göra en soppa med icke ätbara föremål som metall eller trä. Den märkliga sopptillverkningen lockar de nyfikna stadsborna som resenärerna sedan lurar till att bidra till soppan med grönsaker och kött för att förbättra smaken. Historien berättas på många olika sätt i Europa, ibland kallas den för yxsoppa eller träsoppa, i Sverige säger vi koka soppa på en spik,  i Portugal var resenären en munk och en sten var basen för hans soppa. Berättelsen tros ha en moralisk innebörd för att förstärka vikten av att dela med sig i tider av nöd.

Hur som helst så är slutresultatet jättegott och kanske lite utanför en dels comfort zone, med blodkorven.

Gör så här.

Lägg bönorna i en skål och täck dem med vatten. Låt dem ligga i blöt i minst två timmar, men helst över natten.

Sätt en hög kastrull på medelhög till hög värme. När den är varm, tillsätt olivoljan, korvarna och Stekfläsket. Stek allt på alla sidor tills all har en fin yta

Sänk värmen till medel-låg, tillsätt lök, vitlök och lagerblad till köttet och stek det försiktigt innan du tillsätter bönorna som först sköljts och dränerats. Täck med vatten.

Koka upp det och sänk sedan värmen till medelvärme, låt det sjuda i cirka en och en halv timme eller tills bönorna är genomkokta. Tiden som det tar att koka bönorna kan variera beroende på hur länge du blötlägger dem och kvaliteten på dina bönor.

Ta sedan ut det köttet ur kastrullen och skär det i tunna skivor.

Skala och tärna potatisen innan du lägger den till bönorna. Tillsätt lite mer vatten om det behövs och låt det sjuda i cirka 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Blanda sedan köttet med bönorna och potatissoppebasen. Smaka av med salt, peppar och grovt hackad färsk koriander. Servera den tillsammans med ett gott bröd.

Servera tillsammans med ett glas The fox and the grapes.

 


Föregående inlägg

Chili Con Carne