Biffpaj och ett kraftigt rödvin


La Bastide Blanche Bandol
Nyanserad animalisk doft med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, torkade örter, vitpeppar och mörk choklad. Läs mer…
Du behöver
Biffpaj
75 ml vegetabilisk olja
2 stjälkar selleri, hackade
3 morötter, hackade
240 g små gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 kg Biff, skuren i kuber
20 g mjöl
2,3 dl öl, gärna Ruby Mild
3,5 dl köttbuljong
220 g små champinjoner, halverade eller skurna i bitar
1 msk tomatpuré
1 paket färdig smördeg
3 kryddnejlika, krossad i mortel
1 lagerblad
En köttpaj på äkta brittisk maner är aldrig fel och mättande efter en lång svampvända i skogen.
Gör så här:
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnspanna. Tillsätt selleri, lök och vitlök och låt allt bli mjukt vilket tar ett par minuter.
Doppa sedan de rumstempererade köttkuberna i mjöl och stek dem sedan i en het stekpanna tills de får en fin gyllene yta. Det är viktigt för smakerna att det blir ordentligt brynt. Stek dem i omgångar så tappar inte pannan sin värme. Lägg sedan köttet åt sidan.
När allt kött har stekts så lägg ner dem tillsammans med grönsakerna i pannan. Tillsätt sedan öl samt buljong och låt koka upp för att sedan sjuda i ca 1 timme. Tillsätt mer vätska om det börjar torka ut.
Tillsätt sedan svampen, tomatpurén, lagerblad, kryddnejlika, salt och peppar och låt sjuda i ytterligare 20 minuter.
Grytan ska vi denna tidpunkt vara tjock och på inget sätt vattning, om den är det så red den med maizena. Sätt ugnen på 180°.
Ta sedan fram en pajform och lägg över grytan i den. Täck sedan toppen med smördegen som ni har kavlat ut och nyp till kring toppen så att den håller tätt. Pensla sedan med ägg och baka i ugnen tills den är gyllenbrun i ca 15–20 minuter.
Till denna brittiska klassiker så rekommenderar vi ett glas Bandol från La Bastide Blanche.
Hoppas det smakar!





