Biffpaj och ett kraftigt rödvin

La Bastide Blanche Bandol

Art.nr. 226201

La Bastide Blanche Bandol

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Nyanserad animalisk doft med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, torkade örter, vitpeppar och mörk choklad. Läs mer…


Du behöver

Biffpaj

75 ml vegetabilisk olja
2 stjälkar selleri, hackade
3 morötter, hackade
240 g små gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 kg Biff, skuren i kuber
20 g mjöl
2,3 dl öl, gärna Ruby Mild
3,5 dl köttbuljong
220 g små champinjoner, halverade eller skurna i bitar
1 msk tomatpuré
1 paket färdig smördeg
3 kryddnejlika, krossad i mortel
1 lagerblad

En köttpaj på äkta brittisk maner är aldrig fel och mättande efter en lång svampvända i skogen.

Gör så här:

Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnspanna. Tillsätt selleri, lök och vitlök och låt allt bli mjukt vilket tar ett par minuter.

Doppa sedan de rumstempererade köttkuberna i mjöl och stek dem sedan i en het stekpanna tills de får en fin gyllene yta. Det är viktigt för smakerna att det blir ordentligt brynt. Stek dem i omgångar så tappar inte pannan sin värme. Lägg sedan köttet åt sidan.

När allt kött har stekts så lägg ner dem tillsammans med grönsakerna i pannan. Tillsätt sedan öl samt buljong och låt koka upp för att sedan sjuda i ca 1 timme. Tillsätt mer vätska om det börjar torka ut.

Tillsätt sedan svampen, tomatpurén, lagerblad, kryddnejlika, salt och peppar och låt sjuda i ytterligare 20 minuter.

Grytan ska vi denna tidpunkt vara tjock och på inget sätt vattning, om den är det så red den med maizena. Sätt ugnen på 180°.

Ta sedan fram en pajform och lägg över grytan i den. Täck sedan toppen med smördegen som ni har kavlat ut och nyp till kring toppen så att den håller tätt. Pensla sedan med ägg och baka i ugnen tills den är gyllenbrun i ca 15–20 minuter.

Till denna brittiska klassiker så rekommenderar vi ett glas Bandol från La Bastide Blanche.

Hoppas det smakar!