Citronkyckling med vitlök, timjan och sauvingon blanc

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

Art.nr. 223401

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, något aromatisk smak med inslag av fat, krusbär, galiamelon, päron, bivax och citrus. Läs mer…


79 kr

Du behöver

Kyckling med citron, vitlök och sauvignon blanc

8 kycklinglår
Salt & Peppar
1-2 msk Vetemjöl
3 msk olivoja
4 hela vitlöksklyftor
3 vitlöksklyftor, fint hackade
350 ml vitt vin, sauvignon blanc
350 ml kycklingfond
4 skalade remsor av citronzest
Juice från 1/2 citron
4 timjankvistar
1 lagerblad
1 msk smör
citronskivor till garnering

Denna kycklingrätt är underbart god och skapar en naturlig smakbrygga mellan mat och vin. Kyckling, citron, timjan och vin är verkligen en kanonfin kombination!

Gör så här:

Tillsätt vetemjöl samt salt och peppar i en mindre skål. Doppa kycklinglåren i mjölet och se till att alla sidor täcks. Hetta sedan upp olivolja i en tjockbottnad gryta och stek kycklingen med skinnsidan nedåt. Vänd när den har fått en fin brynt yta och stek sedan den andra sidan. Stek gärna i omgångar för att inte förlora så mycket värme. När all kyckling är klar så ställ den åt sidan och häll av all vätska i grytan förutom ca 1 msk olja. Sätt ugnen på 175°C.

Hetta sedan upp oljan i grytan till på låg värme och tillaga den hela vitlöken i ca 1 minut. Tillsätt den hackade vitlöken och fortsätt steka den i 1-2 minuter. Vitlöken ska inte brynas utan mjukna. Tillsätt sedan det vita vinet och låt allt koka upp. Reducera vinet tills hälften återstår, vilket tar ca 5 minuter.

Tillsätt sedan kycklingfond, zeststrimlor, citronjuice och lagerblad samt timjan. Låt koka upp och lägg sedan i kycklingen med skinnsidan upp. Ställ sedan in i ugnen och baka den i 45 minuter.

Ta sedan ut grytan ur ugnen, tänk på att den är väldigt varm! Plocka bort citronskal, timjan, lagerblad  och låt såsen koka ner för att tjockna. Rör sedan i smör och rör runt.

Garnera med citronskivor, timjan och servera direkt ur grytan. Tillsammans med pasta, ris eller vad ni nu föredrar. Samt ett glas Spier Signature Sauvignon Semillon Blanc.

Hoppas det smakar!

 

 


Föregående inlägg