Glöm blått vin. ÄKTA grönt vin är nästa stora vintrend!

För några år sedan lanserades en ny vintyp som kallas blått vin. Dessa viner är egentligen bara vitt vin färgade med ett ämne som heter antocyanin som bland annat finns i blåa druvskal. Dvs ett sätt för producenter att bli av med vin de inte kan sälja, i kombination med duktiga marknadsförare helt utan skrupler. Men men, det marknaden vill ha det säljer och flugan är idag ett val som en hel del gör.

Vi på Vinia har sedan länge haft en stark ekologisk och hållbar profil, så därför har färgat vin inte varit något vi fokuserat på alls.

När Vinias produktavdelning i början av året, åkte på en studieresa till Georgien, vinvärldens vagga, så öppnades dock ögonen för något helt nytt. Vi provade ett fantastiskt grönt vin vars färg var helt naturlig.

Som ni kanske vet så har de flesta vindruvor, både blå och gröna,  ett genomskinligt druvkött. Färgen på vinet kommer från skalet. Det finns ett fåtal undantag som har rött eller rosa druvkött, tex Negramaro. Men merparten är genomskinliga. Men det finns ett par små Georgiska inhemska druvor som har ett starkt grönt fruktkött. Den mest utbredda druvan heter Mot’q’uebuli khar.

Producenten Narrad Hornswoggled berättar att vinet redan fått fantastiska omdömen, från bland annat den Amerikanska stjärnbedömaren Fido Barker, som tillsamman med Luca Marrronni gav vinet 99 poäng! ”Italys first Chablis” var Lucas spontana reaktion när han provade vinet, berättar producenten.

Producenten har redan avyttrat sticklingar som inom kort kommer planteras på 6 kontinenter då druvan klarar i princip alla klimat. Georgiens lite karga natur har ”fostrat denna lilla druva väl” säger en stolt producent.

Just nu arbetar vi febrilt med att hinna få hem detta vin inför påskhelgen och vi kan redan nu avslöja att vinet kommer lanseras i en hållbar PET-flaska där all information lasras in på förpackningen för att få en så hållbar produkt som möjligt. Vinet kommer heta Green Tromper och kostar 89kr +1kr i PANT.

Vi återkommer inom kort med artikelnummer på denna globala nyhet!

Green is the future.