Medaljregn över Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2019 – Samt intervju med paret Comte

Den nya årgången av Château Plantier Rose Cru Bourgeois har vunnit full pott i några av vinvärldens mest prestigefyllda tävlingar. Vi frågade producenten om den nya årgången samt bad dem berätta lite om det unika läge som deras vingård ligger på.

Herr Comte, kan du berätta om årgången 2019 samt hur den skiljer sig från årgång 2018?

2019 hade många soltimmar på våren, vilket gav en fin blomning följt av en varm och torr sommar. Vi hade en mycket fin säsong som bäddade för en sen skörd. Dessa förhållanden gav en idealisk mognad för druvorna. För oss är det ett perfekt år, optimalt för kvalitet. Jag tror att 2019 är ett utmärkt år i St Estephe; den är väldigt typisk för terroiren med en fin frisk och intensiv fruktighet, bra koncentration och sammetslena tanniner.

Skörden var korrekt vid 4500 l/ha med en alkoholhalt om 13,5 %

2018 är annorlunda; sommaren var brännhet, gav mindre skörd (3900 l/ha) och högre alkohol (14°) detta gav en annan aromatisk profil med toner av mycket koncentrerad mogen frukt och mer uttalade tanniner och mindre frisk syra, jämfört med 2019. 2018 är ändå ett exceptionellt år med betydande lagringspotential. 2019 kommer att bli mer typiskt med en redan bra balans och omedelbar njutning. Det kommer också att bli en årgång med bra lagringspotential!

Ni talar ofta om optimal mognad. Är detta en faktor ni lägger särskild vikt vid?

Ja, det är väsentligt för vårt sätt att arbeta. Vi är särskilt noga med att ha maximal mognad. Redan i mitten av juli tar vi bort alla blad som döljer klasarna. Bären mognar därmed optimalt. Vi har i åratal anammat Dyostem-metoden, som går ut på att utföra mognadsanalyser varje vecka genom denna metod så får vi ett så exakt och optimalt skördedatum på varje odlingsyta.

Vi kan få upp till en och en halv grad  högre alkohol tack vare denna metod, och framför allt har vi maximal fenol mognad.

Kan du berätta om dina vinodlingar?

I St Estephe består landskapet vanligtvis av kullar där vinrankorna normalt planteras på sluttningar ovanför platåer. Under dessa kullar fanns ängar och träskmarker. Dessa kullar bildades när vattnet drog sig tillbaka och lämnade öar av kullar som skapades av ansamlingar av huvudsakligen grus och sand. Historiskt sett odlade producenterna vinrankor ovanför kullarna, hade kor på ängarna nedanför, likaså i skogen.

Våra förfäder arbetade historiskt så (i fem generationer) De odlade inte bara vinrankor och vinstocken var inte den enda inkomstkällan. Jobbet har successivt blivit mer professionellt och krävande och idag kan man inte odla fler saker samt ha djur som förr i tiden.

Den här videon visar utvecklingen av St Estephe´s jordmån.

Våra vinstockar växer två kilometer från floden Gironde och gränsar till vinrankorna på det berömda Chateau Cos d’Estournel (flaskorna säljs för mer än 1200 € per flaska) och det berömda Chateau Mont Rose.

Låt oss inte glömma att vårt slott även klassas som en Cru Bourgeois! En kvalitetsgaranti som utvärderas vart femte år, vilket kräver mycket arbete.

Miss Conte, kan du berätta om ditt yrke och hur det varit att styra vingården som kvinna i en traditionell värld.

Jag arbetade i mer än 30 år inom verksamheten med passion trots att jag kom från ett helt annat universum. Som ung studerade jag juridik tills jag tog min doktorsexamen. Under dessa studier träffade jag min man som också har sin doktorsexamen i juridik. Vi bestämde oss för att ta över familjens egendom.

Jag led inte av mitt ”kvinnliga tillstånd” i den här miljön; Jag hade all beslutskraft. Min man och jag har alltid arbetat tillsammans och delat på uppgifterna till 50 %. Personligen föredrog jag vinmakandet och administrativa ledningsuppgifter. Min man skötte lite mer av odlingarna av vinstockarna och delade vinframställningen med mig.

Som sagt, jag förde min feminina och perfektionistiska prägel till vinets slutliga karaktär även om vi delade alla våra åsikter med min man och oenologen. Nu är jag pensionär, men jag säger ändå min åsikt. Jag och min man komplettera varandra väl med alla gårdens arbetsuppgifter.

 

Vi tackar för denna pratstund och gratulerar till fantastiska medaljer för denna halvflaska!