Coq au Vin på kyckling

Gigondas, Domaine du Pesquier

Art.nr. 283601

Gigondas, Domaine du Pesquier

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Vacker rubinröd färg, mörk och djup. Doften är fyllig och stärkt med kryddiga toner samt inslag av jordmån. Smaken är intensiv och samtidigt silkeslen, med en stor kropp och väl mogna tanniner. Ursprungstypiska inslag av röda och mörka bär och örtkryddor. Vinet har en bra längd, och är ett harmoniskt vin. Läs mer…


Du behöver

Coq au Vin

1 stor kyckling
100 g rimmat sidfläsk
smör
vetemjöl
salt, peppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
½ flaska gott rödvin
1 tsk timjan
1 lagerblad
vitpepparkorn
persiljestjälkar
1 stjälk blekselleri
20 champinjoner
20 smålökar

Snart julledigthet och lite mer tid att stå och mysa i köket!

Dela kycklingen i 8 bitar (se video). Skär sidfläsket i strimlor och stek tills det fått fin färg i en stekgryta. Ta upp sidfläsket och ställ åt sidan men spar stekfettet i grytan och tillsätt en klick smör. Skär löken, vitlöken och morötterna i bitar. Rulla kycklingbitarna i saltat och pepprat mjöl och bryn därefter i grytan.

Tillsätt lök, morötter och vitlök och låt det steka med kycklingen några minuter. Häll på vinet, tillsätt timjan, lagerblad, pepparkorn, persiljestjälkar och sellerin i bitar.

När vinet kokat upp, lägg på locket och låt småputtra ca 30 minuter tills kycklingen är tillagad.

Skär champinjonerna i bitar och skala smålökarna. Stek svamp och smålök i en separat stekpanna tills de får färg. Smaka av grytan med salt och peppar och red med lite maizena om den känns för tunn. Strö över champinjonerna och löken och servera med ris, pasta eller potatis.

Till denna rätt matchar vi Domaine du Pesquier från Gigondas (Granne med Châteauneuf-du-Pape)