Steak Au Poivre – Fransk Pepparstek och Org de Rac Cabernet Reserve

Org de Rac Cabernet Reserve (Nyhet)

Art.nr. 251001

Org de Rac Cabernet Reserve (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, körsbär, choklad, kryddpeppar och örter. Läs mer…


119 kr

Du behöver

Pepparstek

4st 170-225g bitar av oxfilé, mittbit
Havssalt
30 g hela svartpepparkorn
3 msk vegetabilisk olja
15g osaltat smör
2 timjankvistar
1 vitlöksklyfta
½ stor schalottenlök
2 msk konjak
175 ml kycklingfond
175 ml grädde
1 tsk dijonsenap

Salta köttbitarna generöst och låt dem vila på ett galler för att lufttorka utan lock i kylskåpet i ca 30 minuter.

Värm upp ugnen till 190 °C

Krossa sedan pepparkornen med en mortel och sprid ut dem på en tallrik. Tryck sedan en köttbit mot pepparkornen på en sida så att ett jämnt lager fördelas ut över hela biten. Lägg sedan köttbiten åt sidan med pepparkornsidan uppåt.

Hetta sedan upp olja i en rostfri eller gjutjärnspanna på medelvärme. Stek sedan köttet med pepparsidan nedåt i ca 3 minuter. Var försiktig så att den grillade ytan förblir intakt, vänd sedan biffarna och tillsätt smör, timjan, vitlök och tillaga tills en fin stekyta har bildats på andra sidan.

Ta bort från värmen och lägg biffarna på en bakplåt, kontrollera att innertemperaturen inte överstiger 52 grader. Om de är svalare än 52 så låt gå klart i ugnen. Låt köttet vila i minst 5 minuter innan servering.

Medan köttet vilar så plocka bort vitlök och timjan från pannan och tillsätt ett par krossade pepparkorn. Sätt värmen på medium värme och tillsätt schalottenlök. Tillaga löken tills den är mjuk, detta tar ca 2 minuter.

Tillsätt en skvätt konjak och tänd på. Tillsätt sedan kycklingfond och koka upp tills det sjudar. Tillsätt sedan grädde eller créme fraìche samt dijonsenap, och rör tills såsen reducerat en del.

Lägg upp biffarna på ett fat, toppa med sås och servera tillsammans med pommes frites.

Till denna kraftiga rätt vill vi ha ett robust och kraftfullt vin. Org de Rac Cabernet Reserve är ett utmärkt val.