Världens godaste fläskkotletter och Mencia från Finca Luna Beberide

Finca Luna Beberide (Nyhet)

Art.nr. 252801

Finca Luna Beberide (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, fikon, oregano, peppar, svarta vinbär och vanilj. Läs mer…


Du behöver

De godaste fläskkotletterna

4 st fläskkotletter med ben och fettkappa
3 vitlöksklyftor
ca 10 kvistar backtimjan
vegetabilisk olja av god kvalité
Salt
Nymald svartpeppar

Fläskkotletter kan bli helt fantastiskt goda och de tillreds på rätt sätt, samtidigt kan de även bli tråkigt torra om de går för länge. Här kommer vårt bästa tips på hur ni får till perfekta fläskkotletter.

Köp gärna en fläskkotlett som har både ben och svålen kvar. Det ger mer smak och ser snyggare ut. För att göra köttet extra mört och saftigt så kommer vi rimma köttet samt kommer låta fläskkotletten tillagas färdigt i en ugn efter att den får fin yta i en stekpanna.

Gör så här:

Häll 1 liter vatten i en skål och tillsätt 4 matskedar salt. Ett par svartpeppar korn och ett litet lagerblad. Om ni har tid så låt detta koka upp och kyl sedan ner det. Men det går även bra att lägga i köttet kallt. Låt köttet ligga i vätskan i minst 30 minuter, upp till 2h. Sätt ugnen på 150 °C.

Låt sedan köttet blir rumstempererat och stek det sedan i en tjockbottnad stekpanna eller ugnssäker gryta. Lägg i olja, timjan, vitlök, samt salta och peppra. Var generös med nymald svartpeppar.

Torka av fläskkotletten ordentligt och stek sedan fläskkotletten så att den får en fin och gyllene yta på bägge sidor. Stek på hög värme. Lyft sedan in stekpannan i ugnen och låt den jämna ugnsvärmen laga färdigt köttet. Ös lite då och då. Innertemperaturen skall vara max 70 °C och tänk på att temperaturen kan fortsätta höjas så det kan vara klokt att ta ut köttet och låta det vila upp till rätt temperatur.

Servera sedan med färsk potatis, sparris och ringla över köttsaften från pannan.

Till detta härliga recept tipsar vi om vår nya lansering Finca Luna Beberide.

Hoppas det smakar!